'Schepje erop' om stations veiliger te maken

04-11-2021 Nieuws Redactie

Burgemeester Cor Lamers (gemeente Schiedam), Magdalena Piotrowska (regiodirecteur Zuid, NS), Marjolein van Eykelen (gebiedsofficier van Justitie, Openbaar Ministerie), Helga Cuijpers (regiodirecteur Randstad-Zuid, Prorail), Paul Hendriksz (teamchef basisteam Schiedam, politie-eenheid Rotterdam), Maurice Unck (algemeen directeur, RET): foto: Wim van den Berg/De Wakkere Stad


SCHIEDAM - Schiedam doet er 'een schepje bovenop' om het veiligheidsgevoel op station Schiedam-Centrum en drie metrostations in de stad te vergroten. 

Zes organisaties die een rol hebben bij het handhaven van de veiligheid op de Schiedamse stations ondertekenden daartoe vanmorgen het zogenaamde Lokale Veiligheidsarrangement. Daarmee leggen zij afspraken vast over het samenwerking: er komt 'een beleidsmatig structureel overleg' en de zes gaan gezamenlijk aan het werk in de stationsgebieden. Doel is daar te zorgen voor zowel meer feitelijke (objectieve) als beleefde (subjectieve) veiligheid.

De zes organisaties zijn de NS, Prorail, RET, het Openbaar Ministerie, politie en gemeente Schiedam. 

Burgemeester Cor Lamers stelt dat samenwerken voor de zes niet nieuw is, maar vooral extra inspanningen wil garanderen. “We zien allemaal de urgentie om juist deze gebieden extra aandacht te geven. Ik vind dat van belang voor de verbetering van de veiligheidsgevoelens onder Schiedammers."

Uit de beschikbare cijfers blijkt volgens Lamers dat de veiligheid in de stad de laatste jaren iets is verbeterd, maar dat de beleving van de veiligheid juist slechter is geworden. Daarbij worden de buurten waar de stations zich bevinden vaak genoemd. "Soms voelen bewoners zich zelfs onveiliger in hun eigen buurt dan ergens anders in de stad. Daar maak ik mij zorgen over. In je eigen vertrouwde buurt hoor je je extra veilig te voelen." Ook veilig en prettig reizen in het openbaar vervoer is van groot belang voor de leefbaarheid van de stad, aldus de initiatiefnemers van het arrangement.

Burgemeester Lamers ontving de afgevaardigden van de partijen vanmorgen op het Stadskantoor. Met de ondertekening van het arrangement werd de samenwerking officieel bezegeld.Gerelateerd