'Slimme' klem Huisman maakt hijsen veiliger

29-04-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Huisman mag weer een innovatie op zijn naam schrijven: een ‘slimme’ klem die offshore-hijswerk vergemakkelijkt.

De zogenaamde Universal Quick Connector (UQC) zal worden toegepast op de schepen Voltaire en de Les Alizés van de Belgische baggeraar Jan De Nul, waarvoor Huisman twee nieuwe kranen ontwikkelt. Die opdracht werd vorig jaar vergund.

De kranen, volgens de twee bedrijven ‘de grootste in hun klasse’, worden uitgerust met de UQC. Jan De Nul wordt daarmee de eerste klant waaraan Huisman dit hijstuig verkoopt.

De vinding kan volgens Huisman zorgen voor een forse verbetering van het hijswerk. De UQC is ‘een slimme, modulaire en robuuste klem’, die in het hijsblok van de kraan wordt gemonteerd. Objecten kunnen ermee via een directe verbinding, zonder tussenkomst van personeel, opgetild worden. Zonder gebruik te maken van ander hijstuig en volledig automatisch. Dat betekent voor de initiatiefnemers een belangrijke verhoging van de veiligheid tijdens het werk.

Henk Weterings, technisch directeur bij Huisman, stelt blij te zijn met het werk voor Jan De Nul en het feit dat de twee bedrijven het nieuwe werktuig samen konden ontwikkelen. “Door dit concept te verfijnen met de operationele en procedurele expertise van de technische teams van Jan De Nul, hebben we een geïntegreerde tool gecreëerd die de veiligheid en werkbaarheid aan boord zal vergroten.”

Met de UQC kan de het - meestal handmatig ondersteunde - aanhaken en loshaken van lasten, een complexe taak, worden voorbereid. Dan hoeft het dus niet tijdens de hijsoperatie te gebeuren. Het systeem verbetert ook de werkbaarheid in het algemeen, aldus Huisman. Doordat hijstuig niet

langer nodig is, kan de kraan met een UQC de beschikbare hijshoogten optimaliseren en ook onderwaterwerkzaamheden uitvoeren. Traditionele apparatuur ondervindt vaak moeilijkheden bij het aanhaken van een lasten.

De UQC is verder uitgerust met een actief rotatiemechanisme. Dit maakt nauwkeurige positionering mogelijk, van zware componenten zoals nacelles en bladen voor windturbines. De slimme klem sluit met een specifieke pin aan op de hijslast. Elk object of tool dat is uitgerust met deze pin, kan met de klem worden gehesen. De UQC kan ook bestaande lasten hijsen, door middel van een tussenliggend ‘hijs-oog’ en pinverbinding.

Een animatie van de werking van de klem is hier te zien.Gerelateerd