'Toute Schiedam' gaat in parade door de stad

10-09-2017 Nieuws Redactie

'Toute Schiedam' gaat in parade door de stadFoto's: Paul Meuldijk

SCHIEDAM - De routebegeleiders waren soms nog drijfnat, want zij stonden voor tweeën al ruimschoots klaar om hun afsluitende en openende werk te doen. Maar de meeste deelnemers aan de vaandeltocht konden gisteren even na het twee keer slaan van de klok van de Grote Kerk droog, stralend en zelfs een beetje warm van binnen op weg.

De vrolijkheid nam gaande de tocht alleen maar toe. Kijk maar eens naar de foto's bij de aankomst van de groep op het Museumplein. Dankzij een stralend zonnetje, ja, dat toch ook. De weergoden waren de eerste vaandeloptocht van deze eeuw, en misschien ook nog wel van de vorige, goed gezind.

Naar verluidt was het ter ere van Willemien dat de Schiedammers voor het laatst gezamenlijk met de vaandels van hun clubs en verenigingen, door de straten van de stad waren gelopen. En dan niet bij haar vijftigjarig regeringsjubileum in 1948, maar ter gelegenheid van haar inhuldiging. In de negentiende eeuw dus nog.

Nu zou je bijna zeggen: waarom gingen de vaandels niet eerder op herhaling? Heel eenvoudig liepen gisteren een paar honderd Schiedammers achter hun vaandel aan, of het banier meedragend aan stokken. Maar het was gezellig, je maakte nog eens kennis met iemand. Schiedammers bleven staan om te kijken en zich te verbazen over al die verenigingen en clubs die de stad rijk is.

Was het de calvinistische Nederlandse inborst die maakte dat we niet meer samen op pad gingen, ons manifesterend door de stad? De afkeer van uiterlijk vertoon, en helemaal van parades en gezwaai van vlaggen die konden herinneren aan nazi-Duitsland? Hadden we het te druk, met opbouwen, uitbouwen of uitrusten? Of stond het verenigingsleven dusdanig onder druk dat er geen verbanden meer waren die zich en groupe achter de tekentafel en het naaimachine wilden zetten?

De laatste optie kan sinds gisteren in de prullenbak. Een vijftigtal banieren werden rondgedragen - en dan bleven er bij het vertrek bij de St. Joris Doele (het oude schuttershoofdkwartier) nog een handvol vaandels staan. Veel nieuwe producten gingen mee op tocht, en een paar klassiekers, die er vaak toch als-nieuw uitzagen.

Meer dan zeventig organisaties waren op enigerlei wijze betrokken bij het vaandelproject, op initiatief van het Stedelijk Museum Schiedam. Het maken van het vaandel alleen al zorgde voor verband in de clubs, samen optrekken, ideeën uitwisselen - 'wie zijn we eigenlijk, waar staan we voor, hoe vangen we de kern van wat we zijn in beeld?' - en ontmoeting met andere, vergelijkbare, verenigingen in de stad. Tof. Want: leuke, gezellige, ondernemingde clubs zijn er in de stad in overvloed. Kijk maar eens naar de foto's van Paul Meuldijk.

Bekijk de foto's
Reacties