'Ze willen locatie, maar betalen ho maar'

11-08-2020 Nieuws Redactie/Schiedammer Online


SCHIEDAM - Verschillende flats in Schiedam-Nieuwland rond de Parkweg zullen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Ook enkele winkels dienen te worden gesloopt. Op de winkelpanden op Parkweg nummer 160 en nummer 210 lezen wij boze teksten richting gemeente Schiedam van de eigenaar van de panden, Theo Engering (74), die het niet eens blijkt te zijn met de gang van zaken.

De te slopen flats zijn omhekt. De winkelpanden op nummer 160 en nummer 210 zijn nog wel bereikbaar. Aan de binnenkant van de ruiten zijn plakaten bevestigd met handgeschreven teksten, zoals: 
"Na 43 jaar in deze winkel gehandeld te hebben, worden wij zo behandeld. Burgemeester en wethouders, schaam u."
"De gemeente Schiedam wil wel deze mooie locatie, maar betalen ho maar!! Voorlopig missen wij al 7 maanden huurinkomsten. Ons pensioen."
"Wat hebben jullie tegen ons!"
"Verspil niet langer gemeenschapsgeld aan proceskosten. De gemeente geeft liever geld uit aan advocaatkosten dan dat ze ons schadeloos stellen."
"Het volgende kort geding komt er al weer aan."

In het pand was tot en met januari van dit jaar de telefoonwinkel AA Online gevestigd.

Op het telefoonnummer dat van deze winkel nog te vinden is, treffen wij de vrouw die samen met haar man in de winkel stond. Zij geeft aan samen met haar man in dienst te zijn geweest van de eigenaar van AA Online, maar nu in een winkel te werken die niet in verband staat met AA Online. Zij geeft aan niet te begrijpen wat er aan de hand is en meent dat het pand verkocht zou zijn. 

In ieder geval is duidelijk dat AA Online huurder was van het pand. Volgens het uittreksel van het Kadaster is eigenaar van dit pand c.q. erfpachtnemer van dit stuk grond Theodorus Willem Joseph Antonius Engering, die het pand in 1997 verwierf.  

Op Parkweg nummer 210 was City Market gevestigd, maar de Schiedammers kennen dit hoekpand nog als de ijzerhandel Theo Engering (de ijzerhandel op het Rubensplein, Enorm Th. Engering staat hier los van; deze winkel is eigendom van Peter Engering). Ook het pand Parkweg 210 is eigendom van Theo Engering en ook op dit pand staan boze teksten jegens de gemeente.

Beide huurders, City Market en AA Online, zijn uitgekocht.

Op het stukje Parkweg tussen de Mgr. Nolenslaan en de Burgemeester van Haarenlaan waren vier vrijstaande winkelpanden, op nummers 52, 106, 160 en 210. Parkweg 52 brandde op 5 december 2018 af (hier kun je lezen: Ravage na nachtelijke explosie en brand snackbar Parkweg). Er zijn nu dus nog drie winkelpanden die moeten wijken voor de nieuwbouw. Voor deze winkelpanden was de erfpacht door de gemeente opgezegd per 13 maart 2020. Ook was budget beschikbaar gemaakt voor de aankoop van de desbetreffende opstallen.

De gemeente is er wél al uit gekomen met de eigenaar van het pand Parkweg 106, waar een kapperszaak gevestigd was. Tussen de gemeente en Theo Engering diende er op 2 juli 2020 een rechtszaak. Beide partijen werden door de rechter de gang op gestuurd om te trachten er minnelijk uit te komen, maar dat lukte niet, zo laat Theo Engering ons desgevraagd weten.

Zijn betovergrootvader Theo Engering was de eerste die in 1834 Schiedam startte met een ijzerhandel. De Theo Engering waar wij mee spreken is de zevende generatie; hij begon in 1964 zijn ijzerhandel aan de Parkweg. Ook zijn vier broers startten winkels in dit segment. Peter Engering van de winkel op het Rubensplein is een neef van hem en is de achtste generatie in deze ijzerhandelaars-familie. Kortom, de familie heeft een lange staat van dienst opgebouwd als ondernemers in Schiedam.

De woordvoerder van de gemeente geeft desgevraagd aan niet op de hoogte te zijn van de plakaten op de panden op nummer 160 en nummer 210 en intern na te vragen waarover het geschil zou kunnen gaan. 

(inmiddels heeft de gemeente een reactie gegeven; die kun je hier lezen)Gerelateerd