Categorieën

Service

17 december 2017

17 december 2017
Nieuws

17 december 2017

  • Redactie
  • 17-12-2017
  • Nieuws
17 december 2017
SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar [email protected]. Op zondag 17 december onder meer:

Wit Nazareth


Een Dickensfeest in de ruime zin van het woord: met carols, straattheater en eten en drinken. Tot vanavond zes uur is er muziek met onder andere het Dickenskoor Scyedam, Alberto da Moreno, de kerstman op saxofoon, the Christmass Crackers, Uit Volle Borsten, kinderkoor Klipklanken en het Barend Hoek Jazzcollective.
Langs de Lange Haven, tussen Vismarkt en Korenbeurs, is er een gezellige ambachtenmarkt met onder andere kerstkaarsen maken, kerststallen maken en palingrokers.
In het pand LH131 (Lange Haven 131) zingen Diana Johnston en Mirjam Lo Tam Loi onder meer liederen van componist George Beentjes, begeleid door de componist zelf.
Ook is hier een luxe kerstmarkt met Pour Vous parfumerie, SkinSation Beauty Instituut, Da's Leuk, Carlo Coppens, edelsmid Nancy Roeters, Honing met een Verhaal en The Grill Room.


Kerstlichtjestocht


Met een lichtje samen op zoek naar de ster, door de mooi verlichte straatjes van de Gorzen. Dat is de Kerstlichtjestocht: vanaf molen De Nolet op de Hoofdstraat op zoek naar het kindje in de stal. Ook de herders en koningen zoeken daar naar. Maar ieder jaar blijkt het toch weer anders te gaan dan gedacht. Vooral voor kinderen van vier tot tien, maar de moeders en vaders, opa's en oma's kunnen natuurlijk mee. Vanaf vijf uur 's middags, verzamelen bij de molen.
Ook dit jaar zijn de kinderen die meelopen uitgenodigd om kleine cadeautjes mee te brengen. Deze presentjes - een pop, een boek, lego of een spel - gaan naar het kindje in de stal en van daar naar kinderen in verre landen die lang niet zo veel speelgoed hebben als wij hier in Schiedam. Of zelfs helemaal geen speelgoed, omdat hun familie heel arm is.


Pakje Kunstruilbeurs


De eerste ruilbeurs voor Pakje Kunstkunstwerkjes. Kopers en verzamelaars van Pakjes Kunst kunnen tussen drie en vijf uur onderling doosjes ruilen in Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81.


Jazz aan de Waterweg


De Waterweg Big Band luidt swingend de feestdagen in met kerstklassiekers als vanouds, maar dit keer in een jazzy, swingend jasje. De twintigkoppige Big Band vult deze avond zowel instrumentaal als met Ritske van der Heide op zang en heeft als gastoptreden zangkoor A Quarter to Eight. Vanaf acht uur 's avonds in het Wennekerpand. Toegang: elf euro.


De Graauwe Hengst


Lazy Sunday. En Jenny maakt rode kool met appeltjes, hachee en gewone gekookte aardappels. Mee-eten kost vijf euro. Vanaf zes uur 's avonds.


Artipico


Openingsweekend van de groepstentoonstelling Giving. Van elf tot zeven uur.


Vreemde Vis


Expositie van drie kunstenaars actief in atelier De Kleine Vis in Rotterdam. Georganiseerd door de Bibliotheek Schiedam, in samenwerking met Atelier 'Kleine Vis', Stichting Zona Franca en Vluchtelingenwerk Nederland, afdeling Maasdelta. Het gaat om Mosab Anzo (Syrië), Houman Esmail Nia (Iran) en Juan Heinsohn Huala (Chili) tonen hun recente schilderijen en collages. Van tien tot vijf in de Korenbeurs.


Jenevermuseum


In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.


Stedelijk Museum


Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst nodigde eetontwerper en gastconservator Marije Vogelzang bijna twintig (internationale) kunstenaars uit. En dat leidde tot verrassende, verstorende en verrukkelijke creaties.

De internationaal geroemde kunstenaar Marcel van Eeden maakte een serie tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Daarvoor daalde hij af in de geschiedenis van de stad, naar de tijd vóór zijn geboortejaar 1965. Het resultaat is een fictief, raadselachtig verhaal met een onderhuidse spanning.

Terwijl de ene kunstenaar zich uitleeft met verf of potlood, kiest stanley brouwn (1935-2017) voor ‘afstand’ en ‘maat’ als materiaal. Zijn werk gaat over richtingen en afstanden en hoe je daar in te bewegen. Als een van de radicaalste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw had hij in 1970 zijn eerste museale tentoonstelling bij het Stedelijk Museum Schiedam.

De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ook exposeert ze kamerschermen.

Tot 7 januari biedt het museum ook een kerststallententoonstelling, die gratis toegankelijk is.

Het museum is van elf tot vijf geopend.