Aanbesteding camera's gaat naar Schiedams bedrijf

06-07-2022 Nieuws Redactie

Er is bij deze gunning geen sprake van camera’s van Chinese makelij, zegt de burgemeester; foto: stock


SCHIEDAM - De aanbesteding voor het leveren en onderhouden van camera’s voor toezicht in de openbare ruimte in Schiedam is met succes afgerond, zo laat burgemeester Cor Lamers weten. De inschrijving is gegund aan het bedrijf Q-CAT B.V. Dit is een Schiedams bedrijf dat al dertig jaar is gespecialiseerd in CCTV-systemen.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Lamers: "De aangedragen oplossingen voor Schiedam zijn besproken, uitvoerbaar en beheersbaar. Daarbij valt de opdracht ook binnen het beschikbare budget. Q-CAT B.V. maakt gebruik van camera’s van het merk Indigovision - een dochteronderneming van het Amerikaanse Motorola -en het netwerk maakt gebruik van een dubbele 4G verbinding (twee aparte providers) om de verbindingen tussen camera’s en de uitkijldocaties op het Stadserf en het politiebureau te garanderen. Ook worden de noodzakelijke maatregelen getroffen om toegang tot de beelden voor onbevoegden af te schermen. Q-CAT B.V. gaat hun systeem parallel opbouwen naast het huidige systeem waardoor de beschikbaarheid van de camerabeelden ook tijdens de ombouw gegarandeerd blijft."

Tijdens de commissievergadering van 15 februari van dit jaar heeft Lamers op de vraag van het raadslid Kahramanolu toegezegd in de aanbesteding van het cameratoezicht rekening te zullen houden met de actuele ontwikkelingen ten aanzien van camera’s van Chinese makelij. Lamers: "Zoals gemeld hebben wij extra aandacht besteed aan de kwaliteitseisen. Er is bij deze gunning geen sprake van camera’s van Chinese makelij. Ook voldoen de camera’s aan de veiligheidseisen die we bij de aanbesteding hebben gesteld."