Aandacht voor brugwachtershuisjes

30-10-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Brugwachtershuisjes. Die staan de komende weken nadrukkelijk in de aandacht in Zuid-Holland. De stichting Brugwachtershuisjes heeft 'informatievensters' samengesteld waarop verleden, heden en toekomst van acht wachthuisjes worden belicht.

De Ooievaarsbrug is één van de acht. Op 12 november wordt bij de brug een venster onthuld. Op 4 november wordt het project gestart met de onthulling van een paneel bij de Achterhavenbrug in Rotterdam.

De vensters laten per brug de vaak bijzondere geschiedenis van het betreffende huisje zien. Ook wordt aandacht besteed aan de trekvaart langs de huisjes. Met het project wil de stichting de kwaliteiten van de huisjes tonen en mogelijkheden voor hergebruik laten zien. Vaak staan brugwachtershuisjes leeg.

De stichting Brugwachtershuisjes heeft als doel om leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven. “Brugwachtershuisjes zijn vaak zorgvuldig ontworpen huisjes op markante plekken in een stedelijke of landelijke omgeving”, aldus de stichting, die de overtuiging heeft dat een positieve beleving van deze huisjes het beste gewaarborgd wordt door deze een nieuwe functie te geven. De stichting initieert en stimuleert dit hergebruik door het uitvoeren van onderzoeksopdrachten en adviesdiensten, het verzorgen van artist-impressions en het werken aan (herbestemmings)projecten.