Aart Staartjes, held van de kindertelevisie

12-01-2020 Nieuws Erica Harreman

De film van Ome Willem, met Aart Staartjes als Toon in het midden


INGEZONDEN - Als ik aan Aart Staartjes denk, zie ik 'm gelijk als Toon bij de film van Ome Willem. Het kinderprogramma van mijn jeugd.

Met zijn ondeugende kinderlijkheid daagde hij samen met zijn vrienden, Teun en August, Ome Willem uit. Met mijn neus tegen het zwart/witte beeld zat ik aan de beeldbuis gekluisterd.

Vandaag heeft Aart ons verlaten. "Wie?", vroegen onze kinderen. Meneer Aart van Sesamstraat is overleden. Je kent hem wel. Die oudere man die altijd verhaaltjes voorlas. Die soms mopperend door Sesamstraat liep en zei dat het allemaal wel rustiger kon.

Als ik dan nog even verder in mijn geheugen graaf, zie ik hem ook weer als de stratenmaker in de Stratemakeropzeeshow. En als de postbode en professor in J.J. de Bom voorheen de Kindervriend. In deze rollen nam hij zaken op de hak, maakte hij onbespreekbare zaken bespreekbaar en maakte hij actuele zaken begrijpelijk. Soms net op het randje van de waarden en normen in de jaren 70 en 80.

Hij was het gezicht van de kindertelevisie in mijn jeugdjaren.

Voor mijn kinderen was hij meneer Aart en de verslaggever bij de intocht van Sint Nicolaas. Generaties heeft hij voorzien van mooie, vrije, leuke televisie.

Dag lieve meneer Aart. Bedankt voor uw mooie televisiemomenten.Gerelateerd