Categorieën

Service

Aboutaleb: tenminste vierhonderd extra agenten in Rijnmond

Aboutaleb: tenminste vierhonderd extra agenten in Rijnmond
Politiek

Aboutaleb: tenminste vierhonderd extra agenten in Rijnmond

  • Redactie
  • 08-03-2017
  • Politiek
Aboutaleb: tenminste vierhonderd extra agenten in Rijnmond
SCHIEDAM - Er is meer politie nodig in de Rotterdamse regio. Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

De nationale politie moet zeker vijfduizend extra agenten krijgen om de strijd met ondermijnende criminaliteit aan te kunnen, aldus Aboutaleb. Zo'n vier- tot vijfhonderd extra politiemensen zouden er in Rotterdam-Rijnmond aan het werk moeten.

Volgens Aboutaleb zit er 'geen lucht meer in het politiesysteem'. Er zijn er meer handen nodig om onzichtbare criminaliteit, zoals drugshandel en witwassen, aan te pakken. Dergelijke criminaliteit ondermijnt de samenleving, aldus de burgemeester. 

In het Rijnmondgebied is het ook nu al schipperen met de huidige capaciteit, aldus Aboutaleb. In een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad schetst hij woensdag een beeld van de ondermijnende criminaliteit in de samenleving. Dat is het geval als de misdaad en gewone bedrijfsactiviteiten worden vermengd. Als voorbeelden noemt de burgemeester een winkel waar zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en jongeren die in peperdure auto’s rondrijden, zonder duidelijke vorm van inkomsten.

Dergelijke zaken zijn volgens hem goed zichtbaar in wijken als Rotterdam-Zuid en Spaanse Polder. Daar zijn ook voorbeelden aangetroffen van illegaal gokken, het misbruiken van autobedrijven voor criminele activiteiten (het maken van verborgen ruimtes in de wagen bijvoorbeeld) en drugshandel in op het oog bonafide bedrijfspanden. De aanpak van ondermijning leidde vorig jaar weliswaar 'tot aanzienlijke resultaten', aldus Aboutaleb. Maar: "Een hennepkwekerij oprollen of een illegaal gokhuis sluiten is één ding, het oprollen van samenwerkingsverbanden die met dit soort activiteiten hun criminele geld verdienen is van een andere orde.'' Dat is volgens hem een proces van lange adem.

"We hebben dit gebied de afgelopen vijftien jaar op zijn beloop gelaten. Er waren nauwelijks klachten, maar de schijn bedriegt", zegt Aboutaleb. Hij wil de malafide bedrijven hard aanpakken. "Een aantal zal moeten opdoeken. Mijn boodschap aan hen is duidelijk: maak dat je wegkomt, anders ga je het merken."