Actie tegen kernwapens komt aan in Den Haag

29-04-2016 Nieuws Redactie

DEN HAAG - De actie 'Teken tegen Kernwapens' is aangekomen in de Tweede Kamer. Dat concludeert Han Raeijmaekers, die gisteren samen met een delegatie uit het Waterweg-gebied het debat in het parlement meemaakte. Op een bomvolle tribune hoorde hij waardering voor de actie. Het resultaat is dat het debat vandaag niet stopt, én dat de regering nu gesteund door een grote meerderheid van de Tweede Kamer 'moedig concrete stappen zet om tot een wereldwijde kernwapen-vrije wereld te komen aldus Raeijmaekers.

In de Vredesweek 2014 startte de landelijke vredesorganisatie Pax op de markt in Vlaardingen een burgerinitiatief om in de Tweede Kamer een debat af te dwingen over 'een verbod op kernwapens in Nederland'. Een succesvolle Collegetour met veel informatie over dit onderwerp volgde er in de Stadsgehoorzaal. Het burgerinitiatief werd in Schiedam en in Maassluis overgenomen en vele honderden handtekeningen uit de Waterweg-regio kwamen er onder de petitie.

Landelijk groeide dat uit tot het vereiste aantal van veertigduizend, en meer. Gisteren was het zover: de Tweede Kamer debatteerde er maar liefst vier uur over. Het was voor de toeschouwers uit de Waterweg een lange, maar boeiende zit.

Het resultaat is dat het debat vandaag niet stopt, én dat de regering nu gesteund door een grote meerderheid van de Tweede Kamer moedig concrete stappen zet om tot een wereldwijde kernwapen vrije wereld te komen. Minister Koenders gaf er met grote parate kennis al veel voorbeelden van. En hij beloofde concreet meer.

De Tweede Kamer diende tijdens het debat zestien moties in, de minister ontraadde er acht. Raeijmaekers: “Evenwel: uit waar hij vandaag al mee instemde of uit de moties waar hij een vervolg debat 'positief over afwacht', is wel duidelijk dat de actie 'Teken tegen Kernwapens' bij de regering is aangekomen en dat de regering er verder mee moet gaan. Pax werd dan ook terecht gefeliciteerd.”

Leden van de Tweede kamer uit verschillende partijen vroegen opvallend veel ook om een grotere en duidelijke openheid over kernwapens in Nederland en in Europa: waar liggen nu hoeveel kernwapens? Gaan ze getransporteerd worden naar de VS om vernieuwd te worden (kosten totaal veertig miljard dollar) en komen ze weer terug naar Nederland? Minister Koenders stond sympathiek tegenover deze vraag. “We mogen komende maanden dus opvallend nieuws over kernwapens en de wapenindustrie verwachten”, aldus Raeijmaekers. “Ook dat is winst.”


Conclusie? “Onze positieve ervaring is weer eens dat we vandaag een belangrijk kamerdebat meemaakten en daar een goed gevoel over hebben. De nare kant is dat landelijk nieuws op teletekst (weer eens) over hetzelfde negatief bericht. Daar is de vrede niet mee gebaat! We gaan met Pax komende Vredesweek enthousiast verder met het aandragen van bouwstenen voor een vredige hele wereld.” Raeijmaekers roept op daar ook in Schiedam samen de schouders onder te zetten.