Afperser leraar krijgt jaar celstraf

13-09-2021 Nieuws Cerberus/Niels Dekker


SCHIEDAM- Voor het afpersen van een basisschooldocent, die langs de A20 wilde afspreken met een vijftienjarig meisje, is een negentienarige Rotterdammer vandaag veroordeeld tot een jaar celstraf.

De rechtbank sprak in haar vonnis van een 'geraffineerd' misdrijf met 'forse bedreigingen', waarbij het slachtoffer 22.000 euro werd afgetroggeld.

De docent dacht begin dit jaar via internet een afspraakje te maken met een meisje van vijftien. Toen de onderwijzer langs de snelweg arriveerde, liepen daar twee jongemannen op hem af. Zij zouden de man hebben geslagen en bedreigd. Daarna moest hij met hen meelopen naar een auto, waar hij op de achterbank zijn pinpas en pincode moest afgeven.

Uit camerabeelden bij pinautomaten bleek dat de negentienjarige Saber Z. in de periode erna pintransacties uitvoerde waarbij telkens duizenden euro's werden opgenomen. In totaal werd er 22.000 euro van de rekening van de leraar gehaald. Verder vond de politie bij onderzoek de telefoon waarmee Z. al die tijd contact had onderhouden met de docent.

Volgens Z. was hij bij de afspraak alleen maar meegegaan 'om een pedofiel aan te geven' en werd hij onder psychische druk van de medeverdachte, wiens naam hij niet wilde noemen, meegezogen. “Ik had de touwtjes niet in handen en was bang voor de gevolgen voor mijn familie als ik me terug zou trekken. Ik moest gewoon gaan pinnen en dat geld afgeven’’, zei Z. tijdens de rechtszaak eind augustus.

Het OM dichtte Z. echter een 'leidende rol' toe en eiste twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De rechtbank nam de eis volledig over. Na zijn celstraf moet Z. een gedragstraining volgen. Bovendien legden de rechters hem een contactverbod op met het slachtoffer.

Zie ook dit artikel.

Daaruit bleek dat over de vervolging van de andere verdachte het OM later een besluit neemt. Onduidelijk is of de docent nog werkzaam is op zijn school en of hij vervolgd wordt. "De vraag of wij het slachtoffer gaan vervolgen is op dit moment niet relevant voor deze zaak. Daar is in ieder geval nog geen beslissing op genomen’’, liet OM-woordvoerder Mark van der Wel twee weken geleden weten.
Gerelateerd