Afsluiting Ketheltunnel beïnvloedt files amper

19-06-2018 Nieuws Kor Kegel

SCHIEDAM – Rijkswaterstaat ontkent dat het geregeld dichtgooien van de Ketheltunnel invloed heeft op de filevorming op de Ruit van Rotterdam. Er ontstaat dan vóór de Ketheltunnel richting Schiedam/Vlaardingen wel filevorming, maar deze is tijdelijk en wordt snel opgelost als de Ketheltunnel weer opengesteld wordt.  

Vorig jaar werd de tunnel zeventig keer afgesloten. Dat gebeurt als er voor de Beneluxtunnel een file ontstaat. In de Ketheltunnel mag geen verkeer stil staan en daarom wordt in zo’n geval een blokkade opgeworpen vóór er verkeer de tunnelbuis in kan rijden. 
Nieuwe tunnels in Europa moeten sinds een paar jaar aan veel strengere eisen voldoen, na de verwoestende brand in de Gotthardtunnel in Zwitserland in 2001. Ook bij de Coentunnel en de Leidsche Rijntunnel geldt tunneldosering. 
Tunneldosering levert ook bij de Ketheltunnel veel ergernis op onder automobilisten, maar dat is volgens Rijkswaterstaat-woordvoerster Maurijn van Wilsen grotendeels onterecht. Dat zei ze tegen WOS Media, de omroep van het Westland. 
"Wellicht dat het wat effect heeft op het onderliggende wegennet, maar het lijkt verder heel beperkt", zei ze.  

De Ketheltunnel werd in zes jaar geleden gebouwd om de drukke A13 te ontlasten. Zodra er een file ontstaat voor de Beneluxtunnel, gaat de Ketheltunnel dicht. 
Volgens Rijkswaterstaat heeft het tunneldoseren niets te maken met de brandveiligheid van het dak van de Ketheltunnel. Uit onderzoek bleek eerder dat de brandwerendheid van het dak van de tunnel mogelijk te wensen overlaat, maar dat staat geheel los van het fileprobleem.

Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date