Afstand houden

12-04-2020 Nieuws André van Leijen

Beeld: Vogelbescherming


COLUMN - Wat is de natuur toch mooi, stond van de week in een lokaal blad. Een paar lezers hadden foto’s opgestuurd om dat te bewijzen. Een foto van twee parende futen, een foto van een oranjetipje en - daar komt ie- een foto van een jonge ransuil. Jawel. Prachtige foto. Met een teletoeter genomen. Het jong kijkt regelrecht in de lens. Zo’n foto maak je niet zo maar.

Hier volgen een paar tips hoe je zo’n foto maakt.
* Zorg dat je je teletoeter altijd paraat hebt op je camera.
* Zorg dat je met een groep bent, zodat je de te fotograferen ransuil van alle kanten in kunt sluiten.
* Heeft een van de natuurliefhebbers de ransuil gespot, ga daar dan zo snel mogelijk heen, zodat je de beste positie inneemt.
* Ga niet te snel weg. De kans dat de ransuil jouw kant op kijkt is klein, maar hoe langer je blijft, hoe meer je kans hebt dat het beest een keer de goede kant op kijkt. De ware natuurliefhebber weet wat geduld is.
* Sommige natuurliefhebbers hebben teletoeters met camouflagevlekken. Dat is niet verplicht, maar wel handig, want dan kan iedereen des te beter zien dat je natuurliefhebber bent. Voor niet al te veel geld kun je trouwens een camouflagepak op Marktplaats aanschaffen.

Mocht de tuineigenaar naar je toekomen en zeggen dat je zijn privacy schendt, probeer hem dan te negeren. Mocht hij aanhouden, dan is het het beste om hem met luide stem te zeggen dat je natuurliefhebber bent en dat je hier dus niet voor je lol bent.

Zorg wel dat je in Coronatijd onderling een afstand van 1,5 meter houdt. Mocht dat niet lukken, dan is dat niet zo erg. Natuurliefhebbers hebben immers niet zo gauw last van Corona. De afstand tot de te fotograferen ransuil daarentegen kun je het beste zo klein mogelijk maken. Zo krijg je de beste resultaten. Ransuilen vinden het namelijk erg prettig om gefotografeerd te worden. Sommige ransuilen poseren zelfs voor een foto.

Dus beste natuurliefhebbers, pak uw camera’s, monteer uw teletoeters en trek met zijn allen de natuur in. Want die is zo fantastisch mooi.Gerelateerd