Ambulancepersoneel legt morgen werk neer

23-08-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Ambulancemedewerkers zetten hun acties voort, morgen ook in Schiedam. Tussen tien uur 's ochtends en twee uur 's middags leggen zij het werk neer. Ze rukken alleen uit bij spoed.

Het ambulancepersoneel voert sinds drie maanden acties om hun cao-wensen kracht bij te zetten. Voor de zomer vonden al verschillende werkonderbrekingen plaats. “Ambulancepersoneel zit inmiddels al acht maanden zonder cao”, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Het is voor deze mensen onbegrijpelijk dat hun werkgevers al zo lang halsstarrig zijn dat ze hun eigen medewerkers geen fatsoenlijke loonsverhoging, goede arbeidsomstandigheden en een aanvaardbaar ouderenbeleid gunnen. Het is immers zwaar en zeer verantwoordelijk werk dat zij dag en nacht verrichten. Dat werkgevers dit niet weten te waarderen, is onaanvaardbaar.”

De bond eist voor het ambulancepersoneel 2,5 procent loonsverhoging per jaar. De werkgevers, verenigd in de AZN, presenteerden een aanbod 'alsof er een loonsverhoging van 3 procent voor twee jaar in staat', aldus Seifert. Verrekend met de compensatie voor de pensioenvrijval, waar werknemers sowieso al recht op hebben, resteert volgens hem slechts een loonsverhoging van 0,4 procent.

Verder willen de ambulancemensen afspraken maken over het ouderenbeleid, reparatie van het derde WW-jaar, vaste contracten in plaats van de vele huidige uitzendcontracten en een concrete aanpak van agressie en geweld. Ambulancemedewerkers hebben dagelijks met agressie te maken.

De acties worden komende week voortgezet met zes werkonderbrekingen. De regio Rotterdam bijt het spits af, daarna volgen Utrecht, Den Helder en Amsterdam, volgende week Haarlem en Nijmegen.

 


Gerelateerd