Anker- en kettingfabriek mikt op jachten

26-03-2018 Nieuws Redactie

Laurens van Gelder, trots op de geleverde ankers; foto: Damen

SCHIEDAM - De anker- en kettingfabriek van Damen keert terug naar een markt waarin het lange tijd actief was: die van de grote jachten.

Het Schiedamse bedrijf leverde twee gegalviniseerde ankers van 1080 kilo ieder, voor twee luxe schepen. De productie vergde vanaf de order twee weken tijd, inclusief besteltijd van het staal bij Kroon. In die veertien dagen werden de ankers ook beproefd op de testbank.

Damen AKF, zoals de aloude producent heet sinds het in het concern van de Gorinchemse scheepsbouwer is opgenomen, staat bekend als leverancier van kettingen en ankers voor de scheepvaart, vanuit voorraad. Het bedrijf wil zich nu weer meer gaan toeleggen op productie op specificatie van de klant. In Nederland floreert de productie van exclusieve jachten.

"We besloten om terug te keren naar onze roots en in Schiedam weer ankers te gaan maken", aldus directeur Laurens van Gelder van Damen AKF. Dat ambacht gaat volgens hem vooral over details. "Die zijn het meest gediend met productie in eigen huis. Schiedam is niet alleen de stad van de jenever,  maar het is ook daar waar je de beste ankers koopt."Gerelateerd