Arbeidsmarkt Schiedam krap voor veel beroepen

07-08-2019 Nieuws Redactie

Productiemachinebedieners en monteurs zijn schaars in Schiedam - bij Goflex in Schiedam worden ze opgeleid


SCHIEDAM – Software- en applicatieontwikkelaars, transportplanners en logistiek medewerkers, ingenieurs, productieleiders in de industrie en bouw, leerkrachten in het basisonderwijs. Allemaal zijn ze moeilijk te vinden voor Schiedamse bedrijven en instellingen, zo zette het UWV op een rijtje. Machinemonteurs, fysiotherapeuten, nota bene boekhouders en natuurlijk verpleegkundigen, allemaal is er in Schiedam een serieus tekort aan.

Op een schaal van nul tot oneindig komen deze beroepen tot een cijfer van vier of meer. Er zijn dan veel meer vacatures dan kandidaten om deze te vervullen. Ter vergelijk: de regio Gorinchem heeft in Nederland te kampen met het grootste personeelstekort en komt gemiddeld uit op een cijfer zeven. Ook in Gelderland en Zeeland is de beschikbaarheid van werknemers in veel sectoren opmerkelijk laag. Het ruimst is de arbeidsmarkt in Noord-Nederland. Groningen, Friesland en Drenthe hebben een waarde van rond anderhalf.

Ook elektriciëns en elektromonteurs zijn zeer moeilijk te vinden in Schiedam, net als productiemachinebedieners en productiecontroleurs.

Anders is het gesteld met schilders en metaalspuiters. Daarvoor is de arbeidsmarkt in de stad volgens het UWV ‘zeer ruim’. Ook maatschappelijk werkers, kappers en schoonheidsspecialisten, leidsters in de kinderopvang en chauffeurs zijn relatief makkelijk te vinden. In praktisch alle andere beroepen typeert het UWV de Schiedamse arbeidsmarkt als 'krap'.


Gerelateerd