Categorieën

Service

Asbest op Harga komende weken verwijderd

Asbest op Harga komende weken verwijderd
Nieuws

Asbest op Harga komende weken verwijderd

  • Redactie
  • 17-02-2016
  • Nieuws
Asbest op Harga komende weken verwijderd
SCHIEDAM - De bouw van een nieuwe woonwijk op sportpark Harga loopt oponthoud op vanwege het verwijderen van asbest.

Bij het bouwrijp maken van de grond stuitten de bouwers op asbesthoudend materiaal onder twee kunstgrasvelden. De gemeente heeft inmiddels de vereiste maatregelen genomen en laat het puin veilig afvoeren. In het najaar bleek de grond verderop op Harga al vervuild met zware metalen en pcb's.

De nu verwijderde kunstgrasvelden zijn in 2005 aangelegd bovenop velden uit de jaren zestig. De asbest is aangetroffen in de bodem onder de funderingslaag van deze oude velden. De aannemer heeft direct hekken geplaatst toen hij het asbesthoudend materiaal aantrof en de vondst gemeld. Om verspreiding te voorkomen zijn de depots afgedekt.

Een gespecialiseerd bedrijf start met de sanering zodra hiervoor de benodigde vergunningen zijn afgegeven, naar verwachting nog deze week. De aannemer zal ongeveer twee weken bezig zijn met het afvoeren van het materiaal. Zodra de sanering is voltooid, zullen de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van woningen worden hervat.

Het verontreinigde materiaal heeft altijd onaangeroerd in de grond gelegen en wordt nu volgens de hiervoor geldende richtlijnen afgevoerd. Voor vroegere en huidige gebruikers van het sportpark Harga zijn er geen consequenties voor de gezondheid te verwachten, aldus de gemeente Schiedam.