Categorieën

Service

Atman brengt met Liduina eer aan Korenbeurs

Atman brengt met Liduina eer aan Korenbeurs
Uit

Atman brengt met Liduina eer aan Korenbeurs

  • Redactie
  • 10-09-2015
  • Uit
Atman brengt met Liduina eer aan Korenbeurs

Atman (links) met bieb-directeur Theo Schilthuizen


SCHIEDAM - Dertien schilderijen van Rudy Atman zijn de komende twee weken te zien in de bibliotheek in de Korenbeurs. Het zijn stadsgezichten van de schilder/stedebouwkundige, plus een symbolische tekening van Liduina die waakt over de stad. Vandaag werd de tentoonstelling geopend.

Atman zei het een grote eer te vinden te mogen exposeren, met zijn 'producten' in de Korenbeurs, een van die mooie gebouwen waarvoor hij in 2007 naar Schiedam kwam. “Ik en mijn vrouw wilden onze Rotterdamse vinexwijk verlaten om te gaan wonen in een mooie oude binnenstad die ons kon inspireren. We gingen kijken in Delft natuurlijk, in Gouda, Moordrecht, Oudewater en Schoonhoven. We bezochten een makelaar in Dordrecht en gingen naar Gorinchem, maar Schiedam bezochten we niet, dat sloegen we over”, vertelde Atman in zijn dankwoord. Tot zijn vrouw stuitte op een pand dat te koop stond aan de Schie. In Palladio-stijl. En zo is het gekomen.

Als student architectuur in Bandoeng leerde Atman van zijn leraar Brouwer schilderen. Hem werd geadviseerd een modern-impressionistische stijl te volgen. “Met een tikkeltje realisme”, aldus Atman. Het betekent zo veel als dat zijn afbeeldingen realistisch zijn, maar wel pogen het mooiste in een beeld naar voren te brengen. “De rommel is opgeruimd”, aldus Atman. Geen lelijke verkeersborden dus op de Schiedamse afbeeldingen, wel mooie oude lantarenpalen.

Op één schilderij in de Korenbeurs is het realisme echter ver te zoeken. Dat is het werk waarin Atman Liduina afbeeldt als patrones van Schiedam, boven de stad als een vesting. Het is een symbolisch werk. “Ik heb het gemaakt in 2012, het jaar waarin veel wateroverlast was, in Groot-Brittannië, Frankrijk en ook Wilnis.¨ Atman leerde dat ook Liduina in haar tijd te maken had met watersnood, in Schiedam. Hij ziet haar dan ook als beschermvrouwe tegen het water - ook dat de mensen kan bedreigen als gevolg van het broeikaseffect en het smelten van de ijskappen op de polen.

“Ik heb dit gebouw eer aan willen doen door Liduina naar hier te brengen”, aldus Atman bij de opening. Het bewuste werk hangt rechts in de omloop.