Autoverhuurders volgende week vergunningplichtig

29-08-2018 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Autoverhuurbedrijven in de 's Gravelandse Polder en de Spaanse Polder in Schiedam en Rotterdam moeten per 1 september een vergunning aanvragen bij de gemeente. Doen ze dat niet, dan wacht sluiting of verplaatsing van het bedrijf.

Dit meldde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vanavond aan de gemeenteraad, aldus RTV Rijnmond.

Met de maatregel willen beide steden de criminaliteit op de bedrijventerreinen tegengaan. De beide steden maken met de invoering van de vergunningplicht gebruik van een  regel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin is bepaald dat een pand of een hele straat of branche kan worden verplicht om een vergunning aan te vragen voor het voeren van een bedrijf. Deze mogelijkheid werd al eind 2016 geschapen. Zie dit artikel.

Het is voor het eerst dat de regel in Rotterdam en Schiedam nu wordt toegepast op een gehele branche. Uit politieonderzoek is volgens de burgemeester gebleken dat de autoverhuurbranche op de twee Rotterdamse en Schiedamse bedrijventerreinen als schakel fungeert in de georganiseerde criminaliteit. "Huurauto's dienen om geld te kunnen witwassen en afgeschermd/anoniem crimineel gedrag te vertonen."

De autoverhuurbranche heeft niet bewezen zelfreinigend op te kunnen treden, stelt Aboutaleb. "Slechts acht van de twintig autoverhuurbedrijven in de Spaanse Polder zijn aangesloten bij de BOVAG." De 'foute' bedrijven nemen het bovendien vaak niet zo nauw met andere regels. Zo worden onder meer auto's stelselmatig verkeerd geparkeerd, administratieve regelgeving niet nageleefd en bedrijven illegaal onderverhuurd. Aboutaleb: "Een concentratie van dergelijke bedrijven leidt tot een onleefbaar en malafide ondernemersklimaat." Autoverhuurbedrijven die wel volgens de regels opereren, komen hierdoor volgens Aboutaleb ook in de knel.

Autoverhuurbedrijven kunnen hun vergunning per 1 september aanvragen. Ze hebben twee keer acht weken de tijd om de aanvraag af te ronden, zo stelde Aboutaleb.Gerelateerd