Avondklok vanaf zaterdag negen uur

21-01-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Nederland krijgt een avondklok. Met ingang van zaterdagavond negen uur moet in principe ieder binnenblijven. Daartoe besloten regering en parlement vandaag.

Dat betekent een vertraging van een dag voor de invoering, en van een half uur voor het moment waarom de ban iedere avond ingaat. Met name het parlement drong in debat vandaag aan op een later ingangsmoment dan door het kabinet voorgesteld, om bepaalde vormen van sociaal verkeer nog mogelijk te maken. "Een later tijdstip kan voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil maken", staat in de motie daarover die werd aangeomen. De regering nam de motie over. Tot half vijf in de ochtend mag er in principe tot en met 9 februari niemand laat op de avond en in de nacht over straat.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Voor wie het noodzakelijk is ondanks de avondklok toch op pad te gaan, is het nodig een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. "Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien", aldus de website van de rijksoverheid. "Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in." Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De website spreekt ook van 'een zware Coronamaatregel bovenop de huidige lockdown', bedoeld om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd