Categorieën

Service

Babbersmolen maakt school vanwege voelbaar polderleven

Babbersmolen maakt school vanwege voelbaar polderleven
Nieuws

Babbersmolen maakt school vanwege voelbaar polderleven

  • Kor Kegel
  • 09-03-2020
  • Nieuws
Babbersmolen maakt school vanwege voelbaar polderleven

Vrijwilligers maken een sloot bij de Babbersmolen schoon. Foto: Paul Sporken

SCHIEDAM – In de toch nog tamelijk omvangrijke molenwereld maakt de Babbersmolen in Schiedam school als geslaagd voorbeeld hoe je het leven rond een poldermolen weer zichtbaar en beleefbaar maakt. Coördinator Paul Sporken vertelt dat Stichting De Schiedamse Molens blij verrast was met een prominente vermelding van de Babbersmolen in het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

“Bij lezing bleek dat het kwam door onze medewerking aan een handboek dat is uitgegeven door het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Hiermee kunnen moleneigenaren inspiratie opdoen en zelf aan de slag gaan om hun molenerf te herstellen en stijlvol in te richten”, zegt Sporken.

Aanstaande zaterdag stort een enthousiaste groep vrijwilligers zich weer op de groene omgeving van de Babbersmolen, gebouwd in 1710 en daarmee de oudste stenen poldermolen van Nederland. Komend weekend is er de actiedag NLdoet en dan wordt de wilgengriend bij de molen gesnoeid. De schermen van de eendenkooi worden voorzien van nieuw riet. De wilgengriend en eendenkooi zijn een onderdeel van het historisch molenerf van de Babbersmolen.

Het gebied direct rond de molen werd vroeger volledig gebruikt en ingericht door de molenaar en zijn gezin om van te leven. Dankzij begeleiding van een traditionele poldermolenaar, vaste vrijwilligers en de extra hulptroepen bij speciale klusdagen zoals NLdoet kunnen bezoekers daar een uitstekende indruk van krijgen. Er lopen kippen en schapen en er is een flinke moestuin met ook fruitbomen.

Onder een afdak ligt een schouw, een eenvoudige houten boot waarmee de molenaar vroeger viste en onderhoud kon doen in de poldersloten. Molenaars in het aloude Delflandse landschap wisten het belang van hergebruik van materialen, want rijk waren ze niet. Ook nu nog worden de wilgentenen verwerkt, dit jaar in een ambachtelijke beschoeiing die het vlietland beschermt tegen het water van de Poldervaart.  

De molenwoning krijgt tijdens NLdoet een lenteschoonmaak en dat komt goed uit, want vanaf volgende week staat de Babbersmolen weer elke zaterdag open voor publiek. Sporken heet bezoekers dan weer van harte welkom: “Er is genoeg te beleven, zeker voor kinderen die altijd meteen de minipolder gaan verkennen. Daar zien ze hoe vroeger de waterstand in de polder werd geregeld.”

Er is niet alleen genoeg te beleven, er is ook genoeg te doen. Sporken wijst erop dat mensen die zaterdag zin hebben om mee te helpen zich nog kunnen opgeven op de website van NLdoet. En wie graag vaker de houden uit de mouwen steekt: elke woensdag hebben de vaste vrijwilligers hun werkdag. “Kom gerust eens kennis maken”, zegt Sporken. “Het is plezierig om met je handen te werken op een prachtige historische plek in het groen.”