Beelden Piet en Ida Sanders te zien op Afrika 010

02-05-2016 Nieuws Redactie

ROTTERDAM / SCHIEDAM – De tentoonstelling Afrika 010 is geopend. Veel van het werk dat Piet en Ida Sanders het Wereldmuseum in Rotterdam schonken, is daar het komende halfjaar te zien.

Met Afrika 010 toont het museum, de afgelopen jaren veelvuldig negatief in het nieuws vanwege grote tekorten, mismanagement en plannen om een deel van de (Afrika-)collectie te verkopen, het publiek zijn schatten. Opmerkelijk natuurlijk, want voor hetzelfde geld was de collectie van de hand gedaan. Afrika 010 is daarom vooral een toonbeeld van de nieuwe koerst die het museum gaat.

De hernieuwde expositie van de belangrijke Afrikacollectie werd donderdag geopend door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Prachtige oude voorwerpen die in de negentiende eeuw aan de kust van Afrika door Rotterdamse handelaren zijn verworven”, zo prijst het museum zelf aan, “maar ook bijzondere schenkingen en aankopen uit de twintigste eeuw.” Met name de topstukken die door de Schiedamse verzamelaars Piet en Ida Sanders bijeen zijn gebracht, vallen in het oog; zij krijgen dan ook een centrale plaats. Midden jaren '90 schonken zij het museum vijftig belangrijke Afrikaanse kunstwerken. Volgens het Wereldmuseum is de collectie ook nu nog 'een bron van inspiratie op het gebied van kunst, vormgeving, architectuur, mode, sieraden en muziek'.

Ook gaat het Wereldmuseum op zoek naar Afrika in het Rotterdam van nu. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Afro-Rotterdammer Meschac Gaba dertien haarsculpturen, geïnspireerd op befaamde Rotterdamse gebouwen, zoals de Markthal en de Euromast. Tijdens het openingsfeest werden ze getoond in een parade door studenten van Codarts. De burgemeester mocht daarna het eerste exemplaar van het magazine Afrika 010 in ontvangst nemen, waarop de deuren van de tentoonstelling werden geopend. Tot in januari volgend jaar blijven ze dat dagelijks.