Beeldige Taarten luisteren dertig jaar Kunstwerkt op

19-06-2021 Nieuws Kor Kegel

De boterhamzakjes zijn vervormd tot een laag slagroom op de taart van Yvon Koopman

SCHIEDAM – Bij een jubileum hoort taart en bij een kunstjubileum horen kunsttaarten. Ze zijn dus niet eetbaar, de ‘beeldige taarten’ die negen kunstenaars ‘bakten’ op verzoek van Yvon Koopman.  

“Niet om op te eten, wel om je ogen goed de kost te geven”, zegt Yvon. De negen kunstenaars zijn allen deelnemer van Stichting Kunstwerkt Schiedam die dertig jaar bestaat. Mirjam Boomert, Gerrit Bruins, Tilly Heijster, Friedie Kloen, Rob van der Ven, Karin de Visser, Marian Weeda en Andie Wieringa namen de uitdaging van Yvon Koopman aan om een feesttaart te ontwerpen en Yvon maakte zelf ook een taart, een heel typische, waarbij ze erin slaagde om witte boterhamzakjes op slagroom te laten lijken.  

Beeldige Taarten levert een expositie op die zaterdag 26 juni om 11.00 uur opengaat in de taartenwinkel van Paulina Pita aan de Hoogstraat 68 in Schiedam. Dat valt samen met het startsein voor de Open Ateliers, maar dat bijt elkaar niet. Pita Delicatessen is Coronaproof te bezoeken; een afspraak maken is niet meer noodzakelijk na de versoepeling van de Coronamaatregelen. De taarten worden in de etalage tentoongesteld.  

Maar dat is nog niet alles. Nu de kunsttaarten vervaardigd zijn, nodigt Yvon Koopman alle Schiedammers, jong en oud, uit om geïnspireerd door de fantasietaarten zelf aan het bakken te gaan. Dan moet het om echte taarten gaan die je wel kunt eten. Het leidt zelfs tot een echte proeverij. Een deskundige jury zal op zondag 1 augustus aanwezig zijn in Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81. Het publiek kan de taarten inleveren tot twee uur ’s middags en dan gaan de juryleden proeven. Voor de winnaar is een heuse trofee beschikbaar.  

De taartenproeverij valt samen met de finissage van de tentoonstelling die KunstWerkt daar dan heeft, ‘One Step Beyond’. Deze tentoonstelling (curator is Willem van Hest) wordt op vrijdag 9 juli geopend en op zondag 1 augustus afgesloten.  

Nog tot en met zondag 4 juli is er de tentoonstelling ‘Toch maar mooi gemaakt’ te zien, met werk van Sjef Henderickx, Aldo Hoeben, Frans Huisman, Sarah van der Pols, Tomas Schats, Milan Tilder en Diet Wiegman.