Bernard Ritmeester is tachtigduizendste Schiedammer

26-05-2022 Nieuws Redactie

Foto: Jan van der Ploeg


SCHIEDAM - Schiedam telt tachtigduizend inwoners. Het is Bernard Ritmeester.

De stad slechtte de mijlpaal al een maandje geleden. De jonge telg Ritmeester werd op 25 april geboren. Burgemeester Cor Lamers ging gistermiddag bij de nieuwe Schiedammer en zijn ouders en broer op bezoek. "Vanwege de kraamrust ging de burgemeester nu langs bij hem in Schiedam-West", zo meldt de gemeente. 

De burgemeester nam ook presentjes mee voor de baby en zijn trotse ouders, die eveneens geboren Schiedammers zijn. Zo krijgt Bernard Ritmeester onder andere een abonnement voor het leven van de Bibliotheek Schiedam. "Kinderen tot en met zeventien jaar mogen al gratis lid worden, maar ook vanaf zijn achttiende kan de tachtigduizendste Schiedammer hier dus gratis gebruik van blijven maken. 

Schiedam is de laatste jaren vooral gegroeid vanwege de nieuwbouw in de stad. Maar de stad is nog niet groter dan ooit. " Van 1969 tot 1971 had Schiedam ook meer dan tachtigduizend inwoners, met als hoogtepunt 83.300 Schiedammers in 1971", zo weet gemeentemedewerkers met een goed geheugen.

"Daarna stopte men met bouwen, wat er in resulteerde dat er veel minder inwoners kwamen. Jongvolwassenen die het ouderlijk huis verlieten verhuisden vaak naar buiten de stad om daar een woning te vinden. In 1981 had Schiedam nog 69.000 inwoners. Met de nieuwe woningbouw in onder andere Spaland en Woudhoek begon na 1981 het inwonertal weer toe te nemen. Lange tijd lag dit aantal rond de 75.000. Nu zijn het er dus 80.000. De verwachting is dat Schiedam over tien jaar uit is gegroeid naar 84.000 inwoners."

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing gewijzigd; Bernard heeft natuurlijk een broer, geen zus.Gerelateerd