Beschieting en ontvoering in Nieuwland; zelfde daders

21-08-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Twee mannen worden verdacht van zowel de beschieting in de Mgr. Nolenslaan als de ontvoering van een man vanuit de Alphons Ariënsstraat. Beelden van de twee werden vanavond vrijgegeven door de politie.

Op de beelden is te zien hoe de twee in Nieuwerkerk aan den IJssel de kentekens van een zilvergrijze Volkswagenbus verwisselen. Dat gebeurde op 21 mei. De politie vermoedt dat dit de bus is waarin een 46-jarige Schiedammer vanuit de Alphons Ariënsstraat in Nieuwland is ontvoerd.

Dat gebeurde in de nacht van 29 op 30 mei. De Schiedammer loopt die die dinsdagavond laat even na half twaalf richting zijn auto, een Kia Sportage, als drie mannen op hem aflopen en hem vastpakken en zeggen dat ze van de politie zijn. Ze doen iets over zijn hoofd en trekken hem in een busje. Vervolgens bedreigen en mishandelen ze hem urenlang, onder meer door met een hamer op zijn handen en voeten te slaan. Ze tonen een foto van de zoon van de man en dreigen vader en zoon te vermoorden. Om drie uur die nacht wordt de man op de Johan Braakensiekstraat uit het busje gezet. Hij wordt overgoten met een vloeistof; de mannen dreigen hem in brand te steken. Hij is doodsbang en begint te schreeuwen. Iemand die dat hoort belt de politie, maar de drie ontvoerders zijn dan al verdwenen. De ontvoerders hebben de Kia met kenteken 21-XZR-2 meegenomen.

Twee weken later schrikken bewoners van de Mgr. Nolenslaan wakker van harde knallen. In die donderdagnacht van 14 of 15 juni blijkt hun woning te zijn beschoten; agenten treffen ook een handgranaat aan op het balkon. De kogels beschadigden de ruit van de woonkamer en slaapkamer. De woning van de slachtoffers bevindt zich boven enkele  winkels. Mogelijk kwamen de daders via het dak en de luifels van die winkels op het balkom om daar de handgranaat neer te leggen. Deze werd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie verwijderd.

De politie stelt nu dat de twee zaken met elkaar verband houden. Uit buurtonderzoek is naar voren gekomen dat twee mannen in donkere kleding zijn gezien bij een donkerkleurige auto. Na het incident is deze auto weggereden, meteen teruggekomen en via de Piersonstraat weer doorgereden. Mochten deze mannen niets met de zaak te maken hebben, dan zijn het belangrijke getuigen, aldus de politie, die graag met ze in contact

Het slachtoffer van de ontvoering is ontvoerd op de Alphons Ariënsstraat, maar woont aan de Mgr. Nolenslaan in hetzelfde blok als de beschotenen. De politie denkt dat de beschieting en de handgranaat eigenlijk voor hem bedoeld waren en dat de daders zich in de nacht van 14 op 15 juni vergist hebben. 

Het tv-programma Hart van Nederland toonde vanavond de beelden van de verdachte mannen.

De politie vraagt ieder die iets heeft meegekregen van een van beide gebeurtenissen, of die weet heeft van de twee mannen met de Volkswagenbus, contact op te nemen.

Zie ook dit artikel en dit artikel.
Gerelateerd