Bestuur, commissarissen en aandeelhouders: 'Eneco wordt verkocht'

18-12-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Eneco wordt verkocht. Dat besloten bestuur en aandeelhouders van het energiebedrijf. Bij Eneco werken ongeveer 3500 mensen.

Eneco is de laatste grote energiemaatschappij die nog in publieke handen is. De aandelen zijn eigendom van 53 gemeenten. Rotterdam (31,69%) en Den Haag (16,55%) hebben de grootste stem in het kapittel, Schiedam heeft 1,03 procent van de aandelen Eneco, een belang dat naar schatting zo'n 25 miljoen euro waard is. Eneco heeft zo'n 2,8 miljoen klanten en zette vorig jaar 3,3 miljard euro om.

Al jarenlang wordt er gesproken over de verkoop van het belang van de gemeenten in het bedrijf, een privatisering dus, aangezien de eigendomsrechten naar particuliere investeerders zullen gaan. De raad van bestuur van Eneco, met name bestuursvoorzitter Jeroen de Haas, hield een verkoop echter tegen omdat hij vreesde dat een verkoop het einde zou betekenen van de duurzame ambities van het energiebedrijf. Dat investeerde sinds het aantreden van De Haas in 2006 vol in op vergroening van de energieproductie van Eneco. Op zonnige en windrijke dagen komt naar verluidt nu al de helft van alle energie die Eneco levert, uit groene stroom. Die omslag leverde De Haas het imago op van visionair en groene evangelist. Greenpeace zet Eneco steeds als meest groene neer van de grote energiebedrijven.

De Schiedamse gemeenteraad bleek vorig jaar bevattelijk voor de argumenten van De Haas en stemde tegen verkoop van Eneco. Dat deden ook de collega's in Den Haag. Maar de Rotterdamse raad koos voor verkoop. Samen met de andere gemeenten die voor verkoop kozen, bleken uiteindelijk de eigenaren van 76 procent van de aandelen voor verkoop.

Ook binnen Eneco waren de meningen verdeeld. Dit leidde tot een machtstrijd tussen bestuur (gesteund door de Ondernemingsraad) en raad van commissarissen. De Haas moest het veld ruimen, maar ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Edo van den Assem, nadat de OR afgelopen zomer een procedure aanspande bij de Ondernemingskamer.

Die verordonneerde de aanstelling van Charlotte Insinger als nieuwe president-commisaris. Samen met de nieuwe bestuursvoorzitter Ruud Sondag lijkt zij erin geslaagd het eens te worden met de aandeelhouderscommissie, die onder leiding staat van de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser. Al die partijen samen zullen het verkoopproces leiden. Zelfs de ondernemingsraad heeft nu ingestemd met het voorliggende plan.

Eneco zal worden verkocht via een zogeheten gecontroleerde veiling, zo is nu besloten door zijn opvolger, de commissarissen en de aandeelhouders. In zo'n veiling kunnen geïnteresseerde partijen in opeenvolgende rondes bieden op het bedrijf. Op die manier hopen de aandeelhouders een zo hoog mogelijke prijs te ontvangen voor Eneco. Om met hun groene geweten in het reine te komen kunnen de verkopende gemeenten de nieuwe eigenaar extra eisen opleggen waar het om duurzaamheid gaat, maar ook over werkgelegenheid.

In mei volgend jaar zou de verkoop al realiteit moeten zijn. Wat er gebeurt als enkele gemeenten alsnog hun aandelen niet willen verkopen, is niet duidelijk. Voor de klanten zal de verkoop geen rechtstreekse gevolgen hebben: hun contracten blijven gewoon gelden. Eneco is veruit de grootste aanbieder van energie in Schiedam.

Zie ook dit artikel en dit artikel..


Gerelateerd