Categorieën

Service

Bewoners Schiedam-Noord denken mee over toekomst

Bewoners Schiedam-Noord denken mee over toekomst
Wonen

Bewoners Schiedam-Noord denken mee over toekomst

  • Redactie
  • 10-03-2016
  • Wonen
Bewoners Schiedam-Noord denken mee over toekomst

SCHIEDAM - Een denktank van bewoners uit Schiedam-Noord heeft samen met de gemeente een enquête gemaakt met vragen over de toekomst van de Woudhoek en Spaland-Sveaparken. Een van de leden van de denktank is Jan Boumans, bewoner van De Velden en oud-voorzitter van de inmiddels opgeheven bewonersvereniging van deze buurt.

Wie zorgt er in de toekomst voor de ouder wordende bewoners van Schiedam-Noord nu de overheid steeds minder voorzieningen aanbiedt? Dat is voor Jan Boumans een van de belangrijke vragen die op een goede manier beantwoord moet worden om in de toekomst prettig te wonen in de Woudhoek en Spaland-Sveaparken.

Hij heeft samen met de andere leden van de denktank goed nagedacht over deze en andere vragen over de toekomst van deze wijken. De overheid trekt zich steeds meer terug, de gevolgen van de participatiemaatschappij en bezuinigingen worden tastbaar, wijkbewoners worden ouder – kortom, heel veel redenen om de wijkbewoners zelf te vragen hoe zij hun toekomst zien.

“Bewoners van de wijken Woudhoek en Spaland-Sveaparken worden ouder, moeten steeds langer thuis blijven wonen en kunnen vaak niet verhuizen omdat betaalbare woningen onvoldoende beschikbaar zijn”, zo vertelt Boumans. Wie zorgt in de toekomst voor de tuin, hoe komt de oudere bewoner in 2015 bij de huisarts of de fysiotherapeut en wie doet de boodschappen? Dat zijn vragen die de wijkbewoners volgens hem met elkaar moeten beantwoorden. Bewoners zullen steeds meer zelf moeten doen en je kan je daar maar beter op voorbereiden, aldus Boumans.

De enquête is een belangrijke stap in die voorbereiding en beslaat een heel breed scala aan onderwerpen waar alle wijkbewoners van de Woudhoek en Spaland-Sveaparken hun zegje over kunnen doen. Het gaat niet alleen om de zorg voor de ouder wordende bewoner  – er zijn ook vragen over voorzieningen voor de jeugd, openbaar vervoer en parkeren, veiligheid, voorzieningen voor zzp’ers, etc. Ook wordt bewoners gevraagd of ze bereid zijn zich in te zetten voor hun wijk en zijn bewoners, door bijvoorbeeld eens bij een oudere bewoner langs te gaan of lid te worden van een buurtpreventieteam. 

Leuk, zo’n enquête, maar wat gebeurt er nu met de resultaten, zo is de vraag aan Boumans. Hij is daar heel helder over: de denktank gaat de resultaten gebruiken in gesprekken met de gemeente over de toekomst van de wijk. Met de enquêteresultaten in de hand kan de denktank invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente, zo hoopt Boumans. Hoe meer mensen de enquête invullen, hoe moeilijker het voor de gemeente wordt de wensen van de bewoners te negeren, zo is de logische gedachte.

Alle bewoners van de Woudhoek en Spaland-Sveaparken hebben per post een uitnodiging ontvangen aan de enquête deel te nemen. Op vrijdag 4 maart hadden rond de vierhonderd wijkbewoners de enquête ingevuld. Een goed begin, maar het kunnen er nog veel meer zijn, zo hoopt Boumans. Invullen kan nog tot 31 maart via de link op deze webpagina. De eerste resultaten worden eind april verwacht.