Bij SIKO-scholen in Schiedam in totaal 13 groepen in quarantaine

19-03-2021 Nieuws Redactie

Op de st. Jozefschool is één groep in quarantaine

SCHIEDAM - Van de basisscholen in Schiedam die onder de SIKO-groep vallen, zijn er momenteel groepen in quarantaine van de scholen st. Jozef, st. Bernardus, de Vlinder en de Regenboog. Dat laat bestuurder Annet Dries ons desgevraagd weten.

Bij de st. Jozef en bij de st. Bernardus gaat het om één groep, bij de Vlinder om zes groepen en bij de Regenboog om vijf groepen. Bij de overige basisscholen van SIKO in Schiedam, te weten De Kaleidoscoop, De Wieken, St. Willibrordus en IKC Blink, zijn er géén groepen in quarantaine.

"Bij alle groepen die in quarantaine zijn, is er sprake van besmetting bij tenminste één leerling of leerkracht. We gaan groepen niet thuis laten blijven, als er géén besmettingen zijn, dat verzeker ik je", zegt Annet Dries, die voorts aangeeft dat zoals het er nu uitziet alle dertien groepen die nu in quarantaine zijn, maandag weer naar school kunnen. "Maar zeker weten doen we dat natuurlijk nooit, met de besmettingen is het helaas als dagkoersen. De situatie kan wijzigen."

"Het virus laait op, veel van de Coronamaatregelen als de avondklok en de sluiting van de horeca blijven onverminderd gelden. De scholen gingen niettegenstaande het oplaaien van het virus wél open, waarbij het kabinet aangaf daarmee een risico te nemen. Dat risico daar hebben wij nu last van, waarmee ik niet wil zeggen dat ik niet achter het besluit van het kabinet sta. Ik wil wél aangeven dat het voor ons een zware opgave is. We doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden voor leerlingen, medewerkers en ouders. We volgen nauwgezet de protocollen en richtlijnen van RIVM/GGD. Het bronnenonderzoek wordt bemoeilijkt door de AVG (privacywetgeving). Net zoals in de gehele samenleving hebben ook wij te maken met een tweedeling, van ouders die de regels niet honderd procent naleven en van ouders die dat wel doen. Het wordt er daarbij niet gemakkelijker op als een politicus in Amsterdam op muziek van André Hazes zijn verkiezingsoverwinning viert", zo verzucht Annet Dries.

"Bij De Vlinder gaat het nu eigenlijk te lang duren allemaal deze vervelende situatie. We hebben wel overwogen om de hele school dicht te doen, maar hebben er toch voor gekozen die klassen waar geen besmetting is naar school te laten komen. Wat we ook besluiten, er zullen altijd mensen zijn die het er niet mee eens zijn. En als we de school helemaal sluiten, zullen we toch voor noodopvang van kinderen moeten zorgen. We kunnen wel zeggen dat we hier op de Vlinder heel erg dikke pech hebben. Ook speelt mee dat in een wijk als Schiedam Noord de meeste mensen kinderen als ze klachten hebben, laten testen. Er zijn ook wijken in Schiedam, waar we een kind dat de hele dag loopt te snotteren op school naar huis sturen, maar waar de ouders het kind dan niet laten testen."

Ook in Schiedam Noord is het echter zo, dat de directeur van de school, Marc de Lange, zijn ergernis erover uitsprak dat kinderen die thuis in quarantaine horen te zijn, aan het buiten spelen waren. Annet Dries: "Op de Vlinder heeft de directeur meer dan een dagtaak aan deze situatie, hij is er dag en nacht mee bezig. Hij is voortdurend in overleg met ouders, die bij hem kunnen aankloppen met hun zorgen. En hij schroomt geenszins ouders ergens op aan te spreken als dat nodig is. Maar waarom zou dat uitsluitend op het bordje van de schooldirecteur moeten liggen. Laat vooral ook ouders andere ouders op hun gedrag aanspreken zo nodig. Al begrijp ik, hoe moeilijk dat kan zijn. Het is echt worstelen met de tweedeling in de samenleving."

Hier lees je ons artikel van gisteren over dit onderwerp.


Gerelateerd