Categorieën

Service

Bijenbaan Woudhoek-Spaland wint Gouden Zwaluw

Bijenbaan Woudhoek-Spaland wint Gouden Zwaluw
Wonen

Bijenbaan Woudhoek-Spaland wint Gouden Zwaluw

  • Redactie
  • 09-06-2016
  • Wonen
Bijenbaan Woudhoek-Spaland wint Gouden Zwaluw

Herbert Nikkels presenteeert de bijenbaan en neemt namens de initiatiefnemers de Gouden Zwaluw in ontvangst

AMSTERDAM - De Bijenbaan in Schiedam is vanmiddag in de Amsterdamse Vondelkerk onderscheiden met de Gouden Zwaluw 2016. 

De prijs wordt uitgereikt door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, sinds 2011, aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van natuur in stedelijk gebied.

Dit jaar worden er drie Gouden Zwaluwen uitgereikt. Behalve de Bijenbaan wonnen ook de IJsvogelwerkgroep in Amsterdam en de transformatie van het Orlyplein, ook in Amsterdam, een Gouden Zwaluw.

De Bijenbaan is te vinden in Woudhoek-Spaland, waar aan de Slimme Watering de geplande trambaan die nooit een tram kreeg, door vrijwilligers is omgevormd tot een strook voor bijen, vlinders en hommels. In 2012 kwamen bewoners Herbert Nikkels en Marcel Polak met het voorstel de ongebruikte trambaan langs de Slimme Watering om te vormen van een opslagplek voor bouwmaterialen tot een mooie ‘Bijenbaan’. Met hulp van bewonersvereniging Spaland, buurtbewoners en Irado is een bij-vriendelijk bloemenmengsel uitgezaaid en zijn er groepjes heesters geplant die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten. Zo ontstond in de zomer van 2014 al een groene en bloeiende strook. Het geheel werd later compleet gemaakt met de plaatsing van insectenhotels en informatiepanelen.