Blijdorp: acht miljoen euro aan omzet gemist

21-12-2021 Nieuws Redactie

Blijdorp kijkt terug op een intens en heftig jaar, volgens de directeur; foto: Diergaarde Blijdorp


REGIO - Voor Blijdorp was het in veel opzichten een intens en heftig jaar, meldt de dierentuin.

Door Omikron als zoveelste variant moet de Diergaarde voor de vierde keer de poorten sluiten tot tenminste 14 januari. Een hard gelag, volgens Blijdorp. Dit jaar was Blijdorp meer dan vijf maanden gesloten. In de eerste helft van dit jaar zijn hierdoor ruim 500.000 minder bezoekers geweest en heeft de dierentuin in die periode ongeveer acht miljoen euro aan omzet gemist. Daar komt nu nog het verlies aan inkomsten tijdens deze kerstvakantie bij. Maar Blijdorp bleef onverminderd populair, want het afgelopen hoogseizoen was erg goed qua bezoekersaantallen en omzet. Aan het einde van het jaar komen ze uit op 871.377 bezoekers.

Daarnaast is er goed nieuws gekomen van het Ministerie van Landbouw dat een tweede subsidie is goedgekeurd door de Europese Commissie voor de lockdown van december 2020 tot en met mei 2021. Welk bedrag Blijdorp zal ontvangen is nog niet bekend want de regeling wordt begin volgend jaar opengesteld. Daarna kan Blijdorp een aanvraag doen, evenals ruim zestig organisaties met een dierentuinvergunning. Net als bij de eerste dierentuinregeling zal de NOW, die in 2021 is ontvangen, waarschijnlijk moeten worden terugbetaald maar per saldo zal het een substantiële steun in de rug betekenen.

Mede dankzij subsidies van het Rijk, de Vereniging Vrienden van Blijdorp, maatschappelijke initiatieven van bekende Nederlanders zoals Patricia Paay, bezoekers, abonnementhouders, hulp vanuit het bedrijfsleven, eigen steunacties zoals de Blijdorp-loterij en de eigen interne maatregelen heeft Blijdorp nu voldoende financiële ruimte om de winter door te komen en (het voorschot van) de lening van de gemeente Rotterdam terug te betalen.

Hiermee zijn nog niet alle financiële problemen voorbij. De verwachting is dat de effecten van de pandemie nog lange tijd zullen na-ijlen, niet in het minst door de nog onbekende gevolgen van de nieuwe Omikronvariant. Er wordt rekening mee gehouden dat er pas in 2024 sprake is van een terugkeer naar normale bezoekcijfers. Hierdoor zal er de komende jaren nauwelijks ruimte zijn voor nieuwe investeringen. Er is bovendien veel noodzakelijk onderhoud uitgesteld en de capaciteitsdruk op de organisatie is hoog vanwege interne maatregelen. Belangrijker dan ooit zijn dus de samenwerkingen met externe partijen en het bedrijfsleven om ambities te realiseren.

Het Masterplan 2030: ‘Natuurlijk in Blijdorp’ blijft het kompas voor de toekomst, ook al wordt de planning, prioritering en haalbaarheid opnieuw onder de loep genomen. Bij het maken van keuzes spelen criteria als dierwelzijn, natuurbehoud, duurzaamheid en haalbaarheid uiteraard een grote rol. Een feit is wel dat projecten alleen met externe financiering kunnen worden uitgevoerd.

Belangrijke pijlers in de toekomstvisie van Blijdorp zijn onderzoek en natuurbehoud. Het afgelopen jaar waren daar veel voorbeelden van, zoals de ontwikkeling van drijvende kraamkamers in het Oceanium, een doorbraak in het kweken van rifbewoners. In samenwerking met NGO’s en universiteiten gaat Blijdorp binnenkort met de zelf opgerichte startup RoffaReefs dit systeem ook testen in andere EAZA-dierentuinen en later ook in het wild. In samenwerking met Wageningen University en Research is een groot onderzoek gestart naar de genetische gezondheid van Aziatische olifanten. Het NWO, een financieringsorgaan voor wetenschappelijk onderzoek, heeft hiervoor een beurs toegekend. Ook de neurologische klachten van de zeer bedreigde populatie Aziatische leeuwen worden onderzocht in samenwerking met het Europese stamboek en de Universiteit Utrecht.

Erik Zevenbergen, directeur: “Blijdorp kijkt terug op een intens en heftig jaar. Toch is er veel om trots op te zijn en ook om naar uit te kijken. We gaan de toekomst gematigd optimistisch tegemoet en zetten met zijn allen de schouders eronder.”Gerelateerd