BOA's nog niet gerechtigd tot handhaven avondklok

20-01-2021 Nieuws Redactie/Schiedammer Online


SCHIEDAM - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente Schiedam zijn niet gerechtigd om de avondklok te handhaven. Zij mogen tijdens een avondklok wél op straat om andere maatregelen te handhaven en om overtredingen van de avondklok te signaleren voor de politie.

Als de avondklok ingaat - het is dan verboden om tussen halfnegen 's avonds en halfvijf 's ochtends buiten op straat te zijn - zal dit verbod gehandhaafd moeten worden. Dat zal uitgevoerd moeten worden door de politie. Overtreders krijgen een bekeuring van 95 euro. Eerst waarschuwen is er niet bij, aldus premier Mark Rutte eerder vanmiddag op een persconferentie. 

De BOA's van het team Toezicht & Handhaving van de gemeente kunnen dit verbod niet handhaven. Het is juridisch niet mogelijk dat zij dit doen. Dat is niet alleen in onze gemeente zo, maar geldt in het gehele land, zo laat een woordvoerder van de gemeente Schiedam ons weten: "Op dit moment zijn de BOA’s nog niet bevoegd om de avondklok te handhaven, dat moet apart op Rijksniveau geregeld worden. Daar wordt wel aan gewerkt. Het is de bedoeling dat BOA’s ook bevoegd gaan worden."


Gerelateerd