Boerenhekken weer net zoals vroeger

13-10-2015 Nieuws Redactie


SCHIEDAM / SCHIPLUIDEN - Hekken op het erf van boerderijen in het landelijke gebied tussen Schiedam/Vlaardingen en Delft, krijgen hun oude uiterlijk terug. De Agrarische Natuurvereniging Vockestaert maakt er werk van de stalen staketsels die de laatste tientallen jaren in het landschap zijn verschenen, te vervangen door houten boerenlandhekken.

Het eerste nieuwe hek werd dit weekend officieel geopend. Dat gebeurde op ludieke wijze: door het verwijderen van een rode boerenzakdoek werd het bordje onthuld met hierop de naam van het perceel. In dit geval 'Land van Pumme'. Een verwijzing naar de oude eigenaar, Wim Boekestijn, die de bijnaam Pumme had. De zoon van Wim, Nico Boekestijn, was bij de opening aanwezig. Een ouderwets melkkarretje, zoals dit veertig, vijftig jaar geleden veel werd gebruikt bij het melken van de koeien in de wei, reed door het nieuwe hek.

De natuurvereniging is een project gestart om zo veel mogelijk hekken te vervangen, vooral waar deze in het zicht van de voorbijgangers liggen. Dit om 'het unieke landschap van Midden-Delfland nog beter tot zijn recht te laten komen'. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door Recreatieschap Midden-Delfland, de gemeente Midden-Delfland en beheerstichting Loswal 'De Bonnen'.