Boerenoogstfeest bij Adrianushoeve

01-10-2019 Nieuws Kor Kegel

Streekproducten uit heel Midden-Delfland zullen aan de Woudweg te koop en te proeven zijn

SCHIEDAM – Het was vandaag rustig in Midden-Delfland. De meeste veehouders waren naar Den Haag gegaan om te demonsteren. Het is een actie die ook de stedelingen rond Midden-Delfland aangaat, want de door enkele politieke partijen gewenste vermindering van de veestapel zou ook de boeren in Midden-Delfland kunnen raken.

Komt dan het alom gerespecteerde cultuurhistorische veenweidelandschap toch nog op die manier onder druk te staan? Minder weiland… dan toch verstedelijking in het open landschap tussen Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland, Delft, Pijnacker-Nootdorp en Rotterdam? Daar moet niemand aan denken.  

De ‘oogst’ van de demonstratie op het Malieveld was tenminste de toezegging van Carola Schouten dat zolang zij minister van Landbouw is, er géén halvering van de veestapel in Nederland komt. En hoewel zij de volle laag kreeg van de boerenwoordvoerders omdat de bureaucratie en regelgeving vreselijk toeneemt, keerden eind van de middag toch veel boeren terug naar huis met een soort hoop dat het onder deze minister zo’n vaart niet loopt.  

De meeste boeren in Midden-Delfland zijn lid van de agrarische natuurvereniging Vockestaert, die meer dan tien jaar geleden tot het wezenlijke inzicht kwam dat de veehouders moesten omschakelen naar kringlooplandbouw met natuurontwikkeling in combinatie met veeteelt en akkerbouw. Het sloeg aan en daardoor lopen de boeren in Midden-Delfland voorop in Nederland. Hun stikstof- en ammoniakproductie is aanzienlijk gereduceerd.  

Dat besef, in het licht van de actualiteit van vandaag, lijkt een goede aanleiding tot het Boerenoogstfeest dat Vockestaert op zaterdag 12 oktober organiseert in en bij de Adrianushoeve aan de Woudweg 26 in Schiedam. Vockestaert doet dat in uitstekende samenwerking met de Midden-Delfland Vereniging en de Stichting Schaapskudde Vockestaert M-D. 
Maar ook zonder het boerenprotest zou het oogstfeest bij de Adrianushoeve wel hebben plaatsgevonden. Het is namelijk de tweede keer dat het gevierd gaat worden en vanwege het succes van vorig jaar denken de drie organisaties voorzichtig aan een traditie.  

Er is volgende week zaterdag van twaalf uur tot half vijf een markt met streekproducten zoals jams, honing, sauzen, druiven, ijs en bonbons: alles uit Midden-Delfland en omgeving. “Veel lekkers voor thuis”, zegt Monique Ammerlaan, projectmedewerker van de agrarische natuurvereniging Vockestaert.

Op het terras van de Adrianushoeve kunnen belangstellenden luisteren naar sfeervolle muziek van Brother Flower of meedoen aan een sessie djembé van Bambata. De aanwezige herders verzorgen demonstraties schapen drijven met hun honden. 
Verder is het museum open, waar een mooie collectie oude gebruiksvoorwerpen en boerengereedschap is te zien. Er valt van alles te leren over oude ambachten en wol. Spinners, breiers en vilters zullen hun kunsten tonen. 
Kinderen kunnen er marshmallows roosteren boven een vuurtje of zelf aan de slag met wol. Ook is er een spannend kabouterpad om te lopen, met heuse kabouteropdrachtjes! 
Bij de informatiekramen liggen handige (gratis) fiets- en wandelkaarten en meer klaar.  

De Adrianushoeve is gebouwd op een plek waar al sinds 1712 een boerderij gevestigd is. Het huidige woongedeelte is in 1939 gebouwd. De schaapskudde, die de zuidrand van Midden-Delfland afgraast, maakt sinds 2009 in de lammerperiode gebruik van de stallen van de Adrianushoeve. De boerderij is op Lammetjesdag 2016 overgedragen van Rijkswaterstaat aan de Schaapskudde Midden-Delfland en er is sindsdien heel veel aan de boerderij en aan de opstallen opgeknapt. 
De boerderij is energieneutraal gemaakt. Zonnepanelen zorgen voor de energie en regenwater wordt opgevangen om op kraanwater te besparen. De Hooiberg op het terrein is een heerlijke plek om even te zitten. Op en rond de boerderij vind je diverse nestkasten en plekken voor verschillende vogels. De moestuin wordt bijgehouden door enthousiaste vrijwilligers en elke woensdag is er ondersteuning van cliënten van Middin voor allerhande klussen. Deze stichting begeleidt kinderen, jongeren volwassenen en ouderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of ouderdomsaandoeningen.  

Over het Boerenoogstfeest staat meer informatie op de websites en facebookpagina’s van de drie organisaties. De middag is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Midden-Delfland, het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Stichting Loswal De Bonnen en het Fonds 1818.