Categorieën

Service

Bouw Blankenburgtunnel volgende zomer van start

Bouw Blankenburgtunnel volgende zomer van start
Nieuws

Bouw Blankenburgtunnel volgende zomer van start

  • Kor Kegel
  • 31-05-2018
  • Nieuws
Bouw Blankenburgtunnel volgende zomer van start

Op deze artist's impression kun je zien hoe de A24 om de Krabbeplas heen krult voor de weg de tunnel in gaat

SCHIEDAM – Aannemerscombinatie Baak voorziet dat de bouw van de Blankenburgtunnel onder Het Scheur tussen Vlaardingen en Rozenburg in de zomer van 2019 van start kan gaan.

Maar nu al kunnen de Rozenburgers merken dat er aan de oostkant van het dorp wat gaat veranderen. Deze maand is er een lang hekwerk geplaatst waar de Botlekweg in de Boulevard overgaat en erachter is een bomenrij langs Het Scheur gesneuveld. De bomen horen formeel niet bij het Botlekbos, dat nagenoeg gevrijwaard zal blijven van de gevolgen van de tunnelbouw.

Dat de bouw volgende zomer kan beginnen, heeft Baak onlangs meegedeeld aan de gebiedscommissie Rozenburg, toevallig een paar dagen nadat bij de Raad van State voor de tweede maal een zitting plaatsvond over het tracébesluit van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (VVD).  

Formeel krijgt de tunnel een andere naam: Maasdeltatunnel. Deze naam is tamelijk omstreden, omdat er al een Maastunnel is en omdat het tegenwoordig vooral Rijnwater is dat door Het Scheur en de Nieuwe Waterweg vloeit, maar vooral omdat de werknaam Blankenburgtunnel al decennia in zwang is en verwijst naar het dorp Blankenburg, dat een halve eeuw geleden van de kaart werd geveegd ten behoeve van de industrialisering in de Botlek. Veel Vlaardingers en Schiedammers zullen vast van Blankenburgtunnel blijven spreken, ook al is de officiële naam anders.

De naam Blankenburg blijft officieel wel gehandhaafd in de rest van het tracé tussen de A20 en de A15. Dit traject heet Blankenburgverbinding. De Maasdeltatunnel maakt dus deel uit van de Blankenburgverbinding.
Maar eenvoudiger zou het zijn om de Blankenburgverbinding gewoon de A24 te noemen, zoals het traject al sinds het Rijkswegenplan van 1968 heet.