Bovengemiddeld veel boetes voor hondeneigenaren

21-10-2021 Nieuws Redactie

In Schiedam worden bovengemiddeld veel boetes uitgedeeld; foto: stock


SCHIEDAM - In Zuid-Holland is het aantal boetes voor hondeneigenaren in vijf jaar tijd met ruim 84 procent gedaald. Echter: in Schiedam worden bovengemiddeld veel boetes uitgedeeld. 

Waar in 2016 jaarlijks nog 2354 bekeuringen werden uitgeschreven, waren dit er afgelopen jaar slechts 385. Het vaakst kregen eigenaren een boete voor het niet aangelijnd uitlaten van hun viervoeter. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat op basis van CJIB-gegevens analyseerde waar in Nederland het vaakst hondgerelateerde boetes werden uitgedeeld.

De afgelopen vijf jaar werden er in Nederland in totaal 14.267 boetes uitgedeeld. De meeste boetes werden uitgedeeld in de grote steden. Landelijk is er sinds 2016 sprake van een afname van 70 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Zuid-Holland maar liefst 84 procent, terwijl de provincies Zeeland en Utrecht te maken hebben met een daling van ‘slechts’ 34 procent.

In Zuid-Holland zitten negentien gemeenten boven het landelijke gemiddelde van 6,3 boetes per tienduizend inwoners. Schiedam zit bijvoorbeeld erg ver bovengemiddeld, met 55,1 boetes per tienduizend inwoners.

Steeds meer gemeenten in Nederland zijn afgestapt van het heffen van hondenbelasting. In 169 van de 352 onderzochte gemeenten betalen hondenbezitters sinds 2021 geen belasting voor hun viervoeter(s). Dat is een kwart minder dan vijf jaar geleden.Gerelateerd