Braziliaans fiat betekent eind smeergeldaffaire SBM Offshore

19-12-2018 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - SBM Offshore heeft goedkeuring gekregen voor zijn overeenkomst met het Braziliaanse pakket van de zogeheten Vijfde Kamer. 

Dat is de anti-corruptieautoriteit in Brazilië. Dit betekent de facto een eind van de smeergeldaffaire waarin de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, met een belangrijke vestiging in Schiedam, verwikkeld is geraakt. En dat is belangrijk voor SBM om weer met te kunnen dingen naar nieuwe opdrachten in het land dat zich ontwikkeld tot .

de goedkeuring van deze anticorruptie autoriteit op zak kan SBM Offshore de smeergeldaffaire definitief achter zich laten. Daarnaast benadrukte SBM effectief weer mee te kunnen dingen naar nieuwe opdrachten in Brazilië, dat de winning van olie in de velden voor zijn kust heeft opengesteld voor de grote olieconcerns en op de ranglijst met grootste olieproducenten nu de tiende positie inneemt.

Op 1 september 2018 kondigde SBM Offshore aan een akkoord te hebben bereikt met de Braziliaanse openbaar aanklager. Onderdeel van de deal was dat SBM nog eens tweehonderd miljoen Braziliaanse real betaalt, omgerekend ongeveer 45 miljoen euro. Dit bedrag dient SBM in gedeeltes te betalen aan Petrobras: zestig miljoen real bij aanvang en vervolgens nog eens zeven betalingen ter waarde van twintig miljoen real.

De overeenkomst was een aanvulling op het akkoord dat eind juli werd gesloten met het Braziliaanse Ministério da Transparência e Controladoria-Geral da União, Advocacia Geral da União en Petrobras. Dit akkoord stond SBM Offshore al toe om weer zaken te doen met de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras.

SBM Offshore werd de afgelopen vijf jaar vanwege de kwestie vervolgd in Nederland, de Verenigde Staten en Brazilië. Het bedrijf, genoteerd op de Midkap aan de Amsterdamse beurs, kan nu met een schone lei verder; ook de beurs kijkt hier naar uit. Sinds zijn laagste koers in een maand op maandag, met een aandeelprijs van 11,65 euro, is het aandeel met acht procent in waarde opgelopen.Gerelateerd