Bromfietsers van fietspad naar autorijweg

26-03-2018 Nieuws Redactie

Dit bord zal binnenkort dus worden aangepast; foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM - Bromfietsers verhuizen binnenkort op de meeste wegen in Schiedam van het fietspad naar de rijbaan voor auto's.

Met deze maatregel wil de gemeente de verkeersveiligheid vergroten. Bromfietsers wordt met verkeersborden aangegeven waar zij de rijbaan op en af moeten rijden. De maatregel wordt ingevoerd na overleg met de politie en de Fietsersbond.

Binnen de bebouwde kom mogen bromfietsen op de hoofdrijbaan 45 kilometer per uur rijden. "Ze kunnen daardoor de snelheid van het autoverkeer goed volgen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Bromfietsers zijn in vergelijking met fietsers beter beschermd, omdat ze een helm dragen." In Rotterdam worden bromfietsers al langer geweerd van fietspaden en dat heeft dat gezorgd voor veel minder ongevallen met bromfietsers.

In Schiedam is de tendens tot dusver anders. Op basis van de geregistreerde ongevallen van de laatste vier jaar is gebleken dat de hoeveelheid ongevallen waarbij bromfietsers betrokken zijn stijgt, terwijl het totaal aantal ongevallen in het verkeer daalt. Bij bijna een kwart van de 573 geregistreerde ongevallen met verkeersslachtoffers in Schiedam zijn bromfietsers betrokken. De ongelukken gebeuren vaak op locaties waar bromfietsers nu nog op het fietspad rijden en op kruisingen in aanraking komen met afslaand (auto)verkeer, zoals op de Burgemeester van Haarenlaan en de Vlaardingerdijk. 

Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid zorgt het weren van bromfietsers van het fietspad ook voor extra duidelijkheid, aldus de gemeente. In Rotterdam dienen de brommers immers ook de rijweg te nemen.

Een uitzondering op de maatregel is de Vlaardingerdijk, tussen de Burgemeester Knappertlaan en de gemeentegrens met Vlaardingen. Daar blijven bromfietsers wel op het fietspad rijden, in verband met de hoge verkeersintensiteit in combinatie met het vele vrachtverkeer.


Gerelateerd