Brussel akkoord met overname Eneco door Mitsubishi

11-02-2020 Nieuws Redactie


BRUSSEL - De Europese Commissie let de overname van Eneco door Mitsubishi geen stroobreed in de weg. Dat blijkt uit de melding van geen bezwaar van de commissie. Volgens Brussel is er geen sprake van concurrentieproblemen rond het voorgenomen samengaan.

De positie van de beide bedrijven zijn hiertoe te bescheiden, aldus de commissie. De overname zal daarom niet resulteren in een grote marktverstoring.

Eneco is als voortzetting van voormalige publieke gemeentelijke energiebedrijven is handen van ongeveer veertig gemeenten in verschillende delen van Nederland. De Schiedamse raad stemde twee weken geleden voor verkoop van de aandelen die de stad in Eneco heeft, aan het Japanse bedrijf. Dat industrieel conglomeraat treedt op samen met energiebedrijf Chubu. Zij kwamen als winnaars uit de bus in de strijd om Eneco, met verder ook de combinaties Shell/PGGMen Rabobank/KKR. Eneco gaat de nieuwe eigenaars 4,1 miljard euro kosten. Ongeveer 42 miljoen euro daarvan komt naar Schiedam.

Vorige maand stemde Rotterdam als grootste aandeelhouder van het energiebedrijf in met de verkoop. Daarbij nam de gemeenteraad een motie aan waarin staat dat Mitsubishi excuses moet maken aan alle Nederlandse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben verricht voor het bedrijf. De rechtsvoorganger van Mitsubishi heeft volgens de motie 3222 Nederlandse krijgsgevangenen te werk gesteld 'onder vreselijke omstandigheden'.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd