Buitensport bij sportschool te danken aan raadsleden

27-04-2021 Nieuws Kor Kegel

Bertus Feelders vond het onrechtvaardig

SCHIEDAM – Een goede samenwerking tussen burgers en hun volksvertegenwoordigers is essentieel om een crisistijd door te komen. Daarom zijn drie gemeenteraadsleden in Schiedam content met de flexibiliteit van burgemeester Cor Lamers om het Sportinstituut Schiedam toch toe te staan een aantal parkeerplaatsen te gebruiken voor buitensportactiviteiten.  

Sandra Beenhakker, Bertus Feelders en Karin de Vries vinden wel dat er nu een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van Arthur den Hamer, eigenaar van de sportschool aan de Jacob Bijsterstraat in Groenoord. Die verantwoordelijkheid bestaat eruit dat Den Hamer moet zorgen dat de mensen die bij hem sporten de Coronaregels goed naleven.  

Gisteren is Sportinstituut Schiedam van start gegaan met buitensporten aan de voorzijde van het pand. De gemeente heeft de parkeerplaatsen keurig afgezet met hekken en aangegeven dat het gaat om ‘tijdelijke sportruimte van Sportinstituut Schiedam’. 

Dat tijdelijke heeft alles te maken met het verloop van de regelgeving in Coronatijd, die voortdurend om aanpassingen vraagt, zegt VVD-raadslid Feelders. “Dat maakt het ook zo moeilijk voor onze burgemeester die sterk moet sturen op volksgezondheid met als instrument handhaving van de regels.”  

Aanvankelijk gaf de gemeente onderbouwd aan dat buitensporten op parkeerplaatsen niet op toestemming kon rekenen. Maar sportschooleigenaar Den Hamer kon het daar niet mee eens zijn, merkte VVD-raadslid Beenhakker toen ze bij hem navraag ging doen. Ze wilde zelf beter begrijpen wat hier aan de hand was. De gemeente had toestemming geweigerd uit vrees voor massaal buitensporten en omdat het openbare ruimte betrof. Ook AOV-raadslid Karin de Vries was in de sportschool poolshoogte komen nemen. Ook zij had de beweegredenen van de gemeente vernomen – maar óók dat er de eigenaardigheid was dat Den Hamer en zijn voorganger al veertig jaar erfpacht betalen voor de parkeerplekken die niettemin door iedereen mogen worden gebruikt. 

Nu de sportscholen in verband met de Coronamaatregelen geen binnenactiviteiten mogen hebben, had Den Hamer verzocht om de parkeerplaatsen waarvoor hij betaalt tijdelijk in gebruik te mogen nemen. Dat werd afgewezen en Den Hamer was boos en teleurgesteld dat de gemeente niet thuis gaf nu hij de ruimte nodig had om als sportschool te overleven. 

Omdat Feelders in de VVD-fractie de portefeuille sport heeft, legde partijgenote Beenhakker deze kwestie aan hem voor. Feelders betrok er ook Karin de Vries van het AOV bij. Gedrieën gingen ze nogmaals langs bij de sportschoolhouder. Feelders liet zich net als de andere twee raadsleden overtuigen dat het schrijnend was dat het maatschappelijk besef van Den Hamer (betalen voor parkeerplaatsen en ze toch ter beschikking stellen aan de samenleving) niet beloond werd met coulance van de gemeente om ze tijdelijk zelf voor sport in gebruik te nemen.  

“Onrechtvaardig”, zegt Feelders. “Wij hebben dan ook bij de burgemeester aangekaart dat hier een zekere mate van flexibiliteit in overweging zou moeten worden genomen. In eerste instantie is de burgemeester daar afwijzend in geweest. Gelukkig heeft hij – en dat is prijzenswaardig – toch ingezien dat het onrechtvaardig is om niet aan het verzoek van de sportschoolhouder te voldoen.”