Burgemeester: derde minder schade met Oudjaar

06-01-2018 Nieuws Redactie

Forse opkomst vanmiddag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente

SCHIEDAM - Oudjaarsnacht leverde in de stad dit jaar een derde minder schade op dan vorig jaar. Dat stelde burgemeester Cor Lamers vanmiddag op de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Schiedam.

Lamers schreef de gunstige ontwikkeling toe aan de intensieve samenwerking van de verschillende instanties: gemeentebestuur, brandweer, politie en Irado. Ook maakten de handhavers 'dankbaar gebruik van de oren en de ogen van de Schiedammers die meldingen deden'. De afname met een derde is belangrijk, maar nog niet genoeg, aldus de burgemeester. "Elke vernieling is er één te veel."

Lamers brak in zijn speech ook een lans voor het gezonde verstand waar het gaat om de komende verkiezingen. De burgemeester wil 'polarisering en een te scherp politiek debat' voorkomen. "Dat werkt tegendraads omdat de Schiedammers het niet zullen begrijpen."

Die Schiedammers riep hij op hun stem te laten bepalen door lokale factoren. "En wat partijen lokaal hebben bereikt en aan plannen hebben", aldus de burgemeester. Landelijke partijen zijn dan in zijn ogen ook ‘gewoon lokale partijen'. "Beoordeel hen daar dan ook op." Waar het om gaat is het antwoord op de vraag: waar wordt de stad beter van? Iedere Schiedammer moet daar zijn eigen antwoord op vinden. "Maak uw eigen keus: stem voor wat ú belangrijk vindt en niet wat anderen zeggen dat u belangrijk moet vinden."

Of dat zal leiden tot meer of meer verschillende geluiden in de raad is nog de vraag. "Schiedam beschikt sinds kort over vijftien raadsfracties." Daarmee staat de stad aan de top in Nederland op een lijstje waarop Lamers Schiedam liever niet zag staan. "Het maakt het gemeenteraadswerk er niet makkelijker op." Desondanks kijkt de burgemeester tevreden terug op de samenwerking tussen college en raad in de afgelopen raadsperiode. "We gaan op correcte en integere wijze met elkaar om. Ik reken erop dat dat ook in de komende periode zo blijft."Gerelateerd