Burgemeester Lamers: stop met consumentenvuurwerk

04-01-2020 Nieuws Redactie

Foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers roept het kabinet en de Tweede Kamer het afsteken van vuurwerk op straat door particulieren te verbinden. "Stop met deze doorgeschoten traditie en maak een eind aan de verkoop van consumentenvuurwerk", aldus Lamers.

Hij sprak op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente in het Theater aan de Schie. Toch blijkt vuurwerk in Schiedam afgelopen jaarwisseling minder schade te hebben veroorzaakt dan een jaar eerder. Mogelijk is er zelfs sprake van een halvering van het schadebedrag, tot ongeveer dertigduizend euro. "De preventieve maatregelen en acties die we ook dit jaar hebben genomen, voorafgaand aan oud en nieuw, hebben gewerkt. Zo hebben we veel grotere incidenten kunnen voorkomen." Maar alle preventieve maatregelen vergen ook plannen en uitvoeren en kosten veel geld. "Eigenlijk zou dat helemaal niet nodig moeten zijn."

Lamers: "Toen ik burgemeester werd van deze stad, schrok ik van de intensiteit en vernielingen van en met oud en nieuw. En eigenlijk moet ik ook dit jaar weer schrikken. Maar je went er haast aan. Het lijkt soms wel gewoon te zijn. Onze tolerantiegrens ligt blijkbaar hoog, we lijken het makkelijker te accepteren in Schiedam. En daar moeten we voor blijven waken, want het is onacceptabel."

De Schiedamse burgemeester staat met zijn pleidooi om consumentenvuurwerk te verbieden niet alleen, zo constateert hij zelf ook. "Inmiddels blijkt een steeds groter deel van Nederland dezelfde mening te hebben. Ook een groot deel van de burgemeesters, de politieleiding en de brandweer spreken zich steeds stelliger uit. Het is geen feestje meer. Het is een uit de hand gelopen evenement waar in een normale situatie geen vergunning voor zou worden verleend. De grote belangstelling voor de vuurwerkshows bewijst dat er een aantrekkelijk alternatief is."

De burgervader maakt zich ook zorgen over het geweld in Schiedam. "Het is ongelooflijk dat mensen gewoon op straat rondlopen met steekwapens of zelfs vuurwapens. Het gemak waarmee daar gebruik van wordt gemaakt is schokkend. Heb je een verschil van mening, dan leg je blijkbaar een handgranaat bij iemand op het balkon of dan geef je een waarschuwingsschot door iemands raam. Of erger nog: je schiet iemand neer, zoals heel recent in de Boomgaardstraat. Het is een verschijnsel dat we in heel Nederland waarnemen en Schiedam is helaas geen uitzondering. In veel gevallen is er een direct verband met drugsgerelateerde criminaliteit. Het toont eens te meer de noodzaak aan van de prioriteit die we geven aan de aanpak van ondermijning. Dat is iets waar we hard aan werken en waar we aan moeten blijven werken."

Schiedam kent ook andere kanten. "Schiedam blijft een dynamische stad: levendig, authentiek en vernieuwend." Om ervoor te zorgen dat Schiedam een aantrekkelijke stad is om in te wonen en werken is het volgens Lamers belangrijk om na te denken over de toekomst. "Wat voor stad willen we zijn in 2040 of 2050? Dat moet aansluiten bij de mening van de bewoners." Schiedammers konden de afgelopen maanden op verschillende manieren hun visie geven, op weg naar de Schiedamse stadsvisie, waaraan gewerkt wordt. "Begin februari komen we met de voorlopige resultaten. Dan gaan we ook gelijk de nieuwe fase in om inhoudelijk met elkaar het gesprek te voeren met als thema ‘Schiedam groeit! Groei jij mee?’."


Gerelateerd