Categorieën

Service

Burgemeester verbiedt protestmars Mitchel Winters

Burgemeester verbiedt protestmars Mitchel Winters
Nieuws

Burgemeester verbiedt protestmars Mitchel Winters

  • Redactie
  • 03-06-2016
  • Nieuws
Burgemeester verbiedt protestmars Mitchel Winters

SCHIEDAM – De gemeente geeft geen toestemming voor de protestmars voor Mitchel Winters. De jongeman uit Capelle aan den IJssel kwam afgelopen maandag in het Beatrixpark door een politiekogel om het leven.

Het Schiedamse gemeentebestuur geeft als reden op dat er geen officiële aanvraag voor een protestmars door de stad is ingediend. Het lukt de gemeente naar verluidt niet in contact te komen met de mensen die de mars op poten zetten. Op Facebook hebben zij op de pagina Justice for Mitchel voorgesteld vanavond in protest door de stad te lopen. Zij willen uiting geven aan hun verbolgenheid en woede over het doden van de 21-jarige Capellenaar. "Wij laten ons niet afschepen met leugens", stellen zij, in reactie op de berichtgeving van de kant van de politie, daarin gevolgd door de media, over de gang van zaken.

De burgemeester gaat als eerste over de openbare orde in de stad en heeft besloten dat de route die is aangekondigd, niet voor de demonstratie kan worden gebruikt. De demonstranten willen van het Stationsplein naar het Beatrixpark lopen. De openbare orde en veiligheid zou er door in gevaar komen, aldus burgemeester Cor Lamers. Hij zegt wel de demonstranten gelegenheid te willen bieden 'uiting te geven aan hun mening'. Dat zou wat hem betreft kunnen op het Stadserf.

De organisatoren van de mars stellen dat de dood van Mitchel Winters gezien moet worden als gevolg van etnisch dus racistisch profileren (onderscheid maken tussen groepen mogelijke daders - red.) door de politie. "Wij eisen een rechtvaardige behandeling voor niet-witte mensen in Nederland. Wij eisen dat de politie stopt met het nemen van niet-witte levens." "Loop met ons mee voor rechtvaardigheid, voor waarheid en tegen politiegeweld." Volgens de organisatoren steunt de familie van Mitchel Winters de demonstratie en zullen familieleden in de mars meelopen.