Burgemeester: we moeten toleranter zijn

26-03-2019 Nieuws Redactie

Foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM – “Schiedammers moeten wat toleranter naar elkaar toe zijn”, aldus burgemeester Cor Lamers. Hij zei dit in reactie op de vele geweldsincidenten van de afgelopen dagen.

Volgens Lamers zijn er aanwijzingen dat verschillende overvallen met elkaar van doen hebben. Gisteravond was het raak bij een Poolse levensmiddelenwinkel op het Van 't Hoffplein in oost. Eerder was het raak bij onder meer de Spar op het Stationsplein en de Coop aan de 's-Gravelandseweg. Camerabeelden geven sterk de indruk dat het om dezelfde daders gaat, aldus de burgemeester.

Die hoop heeft dat de daders snel gepakt worden. Schiedam heeft een goede staat van dienst wat dat betreft. “We houden in Schiedam heel veel daders aan. Ik zeg wel eens schertsend dat inbreken of een overval plegen hier geen zin heeft, want je wordt toch aangehouden.” Behalve actief politie-optreden heeft dat volgens Lamers ook te maken met een assertiviteit die Schiedammers eigen is. “Dat kan ook gevaarlijk zijn. Maar kijk bijvoorbeeld naar de juwelier op de Hoogstraat die met omstanders een overvaller te pakken kreeg, nadat een andere juwelier de man zonder buit naar buiten had gewerkt.” Er komt meer en meer een geest over de Schiedamse samenleving die zich verzet tegen overvallen en geweld, aldus Lamers.

Dat heeft ook een keerzij. Andere vormen van geweld in 'de vervelende golf aan incidenten' hadden volgens Lamers meer het karakter van 'uit de hand gelopen burenruzies'. Schiedammers komen voor zichzelf op, 'op vreemde en onfatsoenlijke manieren'. “Dan grijpen ze een mes.” Zoals dit weekend gebeurde op de Delflandseweg en in de Sint-Liduinastraat. “Er zijn te veel mensen met korte lontjes.” Hetgeen de burgemeester bracht tot zijn ontboezeming dat een hartenwens van hem is als Schiedammers elkaar meer zouden gunnen, meer begrip voor elkaar zouden hebben.Gerelateerd