Burgemeesters waarschuwen voor Brexit

31-01-2019 Nieuws Redactie


DEN HAAG - Bereid je goed voor op de Brexit. Die mededeling geven de burgemeesters van Vlaardingen en Schiedam, Annemiek Jetten en Cor Lamers mee aan minister Stef Blok in het bijzonder, en alle Nederlandse bedrijven en beleidsmakers in het algemeen.

Het is belangrijk dat Nederland zich nu snel op de praktische gevolgen van een eventuele harde Brexit gaat voorbereiden. Dat was de boodschap die de VNG-commissie Europa en Internationaal meegaf aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Jetten en Lamers spraken namens die commissie vorige week op een vergadering waarin de minister te gast was. Blok gaf aan de hoop op een akkoord tussen de EU en Groot-Brittannië nog niet te hebben opgegeven.

De regio Rijnmond moet volgens de twee Waterwegburgemeesters bijvoorbeeld lange files met vrachtverkeer opvangen, mocht er een harde Brexit plaatsvinden. In reactie wees de minister op de Kamerbief over de gevolgen van verschillende Brexit scenario’s en hoe daarop te anticiperen. Daarbij bereidt Rijkswaterstaat scenario's en logistieke oplossingen voor.

De Commissie Europa en Internationaal behartigt de belangen van de Nederlandse gemeenten in de Europese Unie, de Raad van Europa en de Verenigde Naties en tijdens Europese of internationale debatten en bestuurlijke overleggen in Nederland. De VNG-commissie bestaat uit drie delegaties: de internationale delegatie van de VNG, de delegatie naar het Congres van de Raad van Europa en de delegatie naar het Comité van de Regio’s (CvdR). Lamers is lid van de laatste commissie.