Bussen, trams en metro's zaten half zo vol in 2020

05-01-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De bussen, trams en metro's zaten afgelopen jaar niet meer dan half zo vol als in 2019.

Dat constatert OV-Pro, het vakblad voor het openbaar vervoer. Het zette het aantal check-ins met de OV-chipkaart, bijgehouden door Translink en het
Centraal Bureau voor de Statistiek op een rijtje en kwam tot ongeveer 660 miljoen keer. Een jaar eerder was bijna 1,3 miljard keer. 

Verder blijkt dat ruim veertig procent van het aantal check-ins plaatsvond in de eerste elf weken van het jaar, waarin nog geen Coronamaatregelen van kracht waren. Sindsdien lag het ov-gebruik gemiddeld ruim zestig procent lager dan het jaar ervoor.

Het aantal check-ins, dat over heel het jaar 49 procent lager lag, is niet hetzelfde als het aantal reizigers. Iemand kan voor één reis meerdere keren inchecken, bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere vervoerder. Desondanks geven de cijfers een goed beeld van de ontwikkeling van reizigersaantallen in de Coronacrisis, aldus OV-Pro.

In april was het het stilst in het openbaar vervoer, met in heel Nederland niet meer dan zestien miljoen check-ins. Dat zijn er normaliter in die maand zo'n 26 miljoen, per week.

September werd nadien de drukste maand, al lag ook toen het ov-gebruik bijna de helft lager dan een jaar eerder. Eind december was het aantal check-ins weer gedaald tot een derde van het gebruikelijke niveau.

De verwachting van OV-Pro is dat het nog jaren gaat duren voor het gebruik van bus, tram en metro weer op het oude niveau komt. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het in het meest gunstige scenario in 2025 zover is. Niet alle ov-reizigers zullen immers hun gedrag opnieuw veranderen door weer in het ov te stappen.Gerelateerd