B&W akkoord met zonnedak Wennekerpand

19-01-2016 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Er komen zonnepanelen op het dak van het Wennekerpand. Burgemeester en wethouders van Schiedam hebben besloten het dak van het cultuurverzamelgebouw hiervoor beschikbaar te stellen.

Het Schiedams Energie Collectief (SEC), een initiatief van een zestal Schiedammers die zich hard willen maken voor het gebruik van duurzame energie, heeft geruime tijd gewerkt aan het realiseren van het zonnedak. De zonne-energie-installatie wordt formeel ondergebracht in een nieuw bedrijf, Zonnedak Wennekerpand. Het Wennekerpand is eigendom van de gemeente; Schiedam verhuurt het dak aan het nieuwe bedrijf voor één euro per te plaatsen paneel.

“Dit burgerinitiatief past binnen het thema burgerkracht”, aldus het college. “De gemeente steunt duurzame initiatieven vanuit de bevolking en versterkt het duurzame profiel van Schiedam. Sinds het laatste klimaatakkoord van Parijs wordt er steeds meer van gemeenten verwacht. Het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke daken is onderdeel daarvan”, aldus B&W in een schrijven aan de raad.

Deze wordt geïnformeerd omdat het college met de huurprijs afwijkt van het beleid inzake gemeentelijk vastgoed dat zegt dat de huur kostprijsdekkend moet zijn, aldus de brief. Vanwege het belang van duurzaamheid is dat hier verantwoord, aldus het college. De huur geldt voor 25 jaar.

Er is nog één mits: dat de constructie van het dak de plaatsing van de panelen, enkele honderden in totaal, kan dragen. “Op zeer korte termijn krijgen wij daar uitsluitsel over”, aldus B&W.