Categorieën

Service

B&W, hoe kon het zo misgaan met het water in Oost?

B&W, hoe kon het zo misgaan met het water in Oost?
Politiek

B&W, hoe kon het zo misgaan met het water in Oost?

  • Redactie
  • 10-09-2015
  • Politiek
B&W, hoe kon het zo misgaan met het water in Oost?

SCHIEDAM - Kees van der Tuijn wil van burgemeester en wethouders weten hoe het kon gebeuren dat afgelopen vrijdagnacht verschillende woningen in Schiedam-Oost onder water hebben kunnen lopen. Hij stelt hierover namens zijn fractie Janssen in de Schiedamse raad, vragen aan het college van B&W.

Veel huishoudens in de wijk liepen fikse schade op als gevolg van ondergelopen kelders, uitgezette parketvloeren en optrekkend vocht in meubilair, aldus Van der Tijn, ook bewoner van Oost. “Na de regenbui stond de Oostsingel, net als diverse huizen, geruime tijd onder water, tot plotseling het water werd afgevoerd via de straatkolken. Volgens bewoners gebeurde dit omdat het gemaal (te laat!) werd aangezet.” Bewoners, woonachtig bij het gemaal Marconi, hebben personen rond half twaalf 's avonds het gemaal in zien gaan, waarschijnlijk om de pompen aan te zetten, zo weet Van der Tuijn te melden.

Maar betekent dat ook dat de pompen handmatig zijn aangezet, zo wil het raadslid van de fractie Janssen graag weten. “Is hier een protocol voor? Zo nee, waarom niet?”, aldus Van der Tuijn, die het protocol graag zou inzien, mocht dat er zijn. Hij vraagt het college ook of de bediening van de pompen (verder) geautomatiseerd kan worden.

Van der Tuijn wil met name weten of B&W net als hij vinden dat het gemaal Marconi te laat in werking is getreden. Antwoord op die vraag bepaalt of wateroverlast in de woningen voorkomen had kunnen worden.

Als het gemaal niet te laat ging werken, dan moet het haast wel zo zijn dat de capaciteit onvoldoende is, constateert Van der Tuijn. Anders zouden de problemen zich immers niet hebben voorgedaan.

De gemeente Schiedam liet op maandag Schiedam24 weten dat een van de drie pompen in het gemaal niet naar behoren had gefunctioneerd. Van der Tuijn wil weten wat de oorzaak is van het uitvallen van de pomp. Worden de pompen met regelmaat getest, zoals de alarmsirenes op iedere eerste maandag van de maand?

Volgens een gemeentelijke woordvoerder was het uitvallen van de pomp echter niet debet aan de wateroverlast. “Het had vooral gevolgen voor de snelheid waarmee het water na het overstromen kon worden afgevoerd.” Bij een dergelijke heftige onweersbui zou de derde pomp waarschijnlijk niet hebben kunnen voorkomen dat de straten overliepen en de huizen onderliepen, aldus de woordvoerder.

Zij liet ook weten dat de gemeente de zaak onderzoekt. “Op dit moment worden gegevens uit pompen, peilbuismetingen en storingsgegevens opgehaald en geanalyseerd. Op basis daar van kan gezegd worden of het werken van de derde pomp de wateroverlast zou hebben voorkomen.”

Van der Tuijn kijkt ook graag verder vooruit. “Gezien de klimaatverandering zal de kans op overmatige regenval toenemen en zijn adequate maatregelen nodig.” Deelt het college die stellen - en zo ja, wat gaat er dan worden ondernomen, zo vraag het raadslid zich af.