BYD boekt grootste order ooit in Europa

07-12-2019 Nieuws Redactie

Bus van BYD op Schiphol


SCHIEDAM – Vervoerder Keolis Nederland, voorheen bekend als Syntus, heeft 259 elektrische bussen besteld bij BYD. Dat Chinese bedrijf heeft zijn Europese hoofdkantoor in Schiedam.

De 259 bussen vormen naar verluidt de grootste Europese order voor emissievrije bussen ooit. Vorige maand maakte BYD bekend 379 bussen te gaan verkopen aan Trans Milenio, dat het openbaar vervoer in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá verzorgd.

Het merendeel van de bussen (206 stuks) worden bussen van twaalf meter lang en worden uitgerust met pantografen, waarmee stroom van een bovenleiding kan worden afgenomen. Verder worden er voor Keolis nog iets langere bussen gebouwd en ook juist kortere ‘midibusjes’.

De eerste exemplaren worden komende zomer al geleverd. Ze zullen worden ingezet in het stadsvervoer in steden als Zwolle, Apeldoorn en Lelystad en in het streekvervoer in de IJssel-Vechtstreek. Keolis won onlangs een concessie voor het busvervoer in deze streken in de komende tien jaar.

BYD heeft naar eigen zeggen ongeveer twaalfhonderd elektrische bussen geleverd die in tien Europese landen rondrijden. Daaronder bussen op Schiermonnikoog en op Schiphol, die al kort na de komst van BYD naar Europa met het Chinese bedrijf in zee gingen.

Frank Janssen en Isbrand Ho tekenden gisteren namens respectievelijk Keolis en BYD het contract voor de order. Volgens Ho beslaat de order veel meer dan het leveren van 259 bussen. “Het gaat om een complete transportoplossing.” Hij spreekt van een mijlpaal voor BYD.

BYD is sinds 1998 gevestigd in Schiedam, in eerste instantie voor de verkoop van accu's. Later volgden zonnepanelen in het assortiment. Sinds 2012 levert BYD elektrische bussen, heftrucks en taxi’s. De productie vindt vanouds plaats in China, maar sinds enige jaren kent het bedrijf ook productievestigingen in Hongarije en sinds 2018 Frankrijk.