Camera's moeten vrachtwagenverbod Havendijk afdwingen

23-07-2019 Nieuws Redactie

Hier komen de camera's; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - De gemeente Schiedam gaat camera's inzetten om overtreders van het vrachtwagenverbod op de Havendijk te achterhalen.

Op de belangrijke doorgaande verbinding in zuid geldt al enige jaren een nachtelijk verbod voor vrachtverkeer. De gemeente constateert dat dit verbod dagelijks met voeten wordt getreden.

De gemeente stelt te hebben gezocht naar 'slimme manieren' om het verbod te handhaven. Als gevolg van die zoektocht worden komende maand twee camera's opgesteld, tussen de Havenstraat en de Jachthavenlaan. De camera’s maken geen bewegende beelden, maar scannen de kentekens van vrachtwagens die ‘s nachts over de Havendijk rijden.

In de eerste maand na invoering van de controle krijgen eigenaren van vrachtwagens bij een overtreding nog een waarschuwingsbrief. "Daarna kan de eigenaar van de vrachtwagen na een overtreding via het Centraal Justitieel Incassobureau een bekeuring verwachten van 95 euro, plus 9 euro administratiekosten."

De cameracontrole zal worden aangegeven met borden. Het vrachtwagenverbod op de Havendijk geldt iedere dag van elf tot zeven. Uit een telling blijkt volgens de gemeente dat  het vrachtwagenverbod 'dagelijks meerdere keren wordt overtreden'. "Dat zet de leefbaarheid op de Havendijk onder druk", aldus het gemeentebestuur.

De nieuwe werkwijze geldt als een proef, die duurt tot de Havendijk in 2020 wordt gereconstrueerd. Daarna volgt een evaluatie en wordt bekeken of de camera’s ook na de herinrichting blijven, aldus de gemeente.


Gerelateerd