Categorieën

Service

Campagne #ikzitklem gelanceerd

Campagne #ikzitklem gelanceerd
Nieuws

Campagne #ikzitklem gelanceerd

  • Advertorial
  • 05-06-2023
  • Nieuws
Campagne #ikzitklem gelanceerd

Ook bij Stroomopwaarts komen schrijnende verhalen voorbij, de organisatie ondersteunt de campagne; foto: David Rozing


SCHIEDAM - De boodschappen niet meer kunnen betalen. Afhankelijk zijn van een financiële bijdrage van familie, omdat je anders niet meer rond kan komen. Of een baan in de nachtdienst aannemen voor net iets meer geld, maar daardoor in de knel komen met de zorg voor de kinderen.

Zomaar een aantal voorbeelden van situaties waar medewerkers van werkleerbedrijven op dit moment mee te maken hebben. Deze verhalen staan niet op zichzelf, maar zijn aan de orde van de dag. De bestaanszekerheid van veel medewerkers van werkleerbedrijven staat namelijk onder grote druk. De urgentie om iets te veranderen is groot, maar de ruimte om daadwerkelijk iets te doen is klein. Want ook directeuren en wethouders die graag de situatie willen aanpakken, zitten gevangen tussen regels en ruimte. Daarom lanceert Cedris, de vereniging voor de inclusieve arbeidsmarkt, de campagne #ikzitklem.

In de campagne delen de medewerkers van de werkleerbedrijven, de directeuren en betrokken wethouders waarom zij klem zitten, en wat ze daarvan vinden. De verhalen staan op de campagnewebsite I: www.ikzitklem.nu en worden verspreid via sociale media als LinkedIn en Twitter, met de #ikzitklem.

Het zijn verhalen waarmee de dialoog wordt gestart; op de werkvloer, met partnerorganisaties en in Den Haag. Ook wij bij Stroomopwaarts MVS doen mee. We vinden het namelijk belangrijk om onder de aandacht te brengen hoe nijpend de situatie is. Nicole van der Wekken, directeur van Stroomopwaarts: “Ik hoor de verdrietige verhalen. Niet alleen de boodschappen zijn duurder, ook worden onze mensen extra geraakt door de gestegen energiekosten en de prijs aan de pomp.”

Het is onacceptabel dat de medewerkers van de werkleerbedrijven niet kunnen rondkomen. Diverse partijen willen graag betere arbeidsvoorwaarden bieden, maar zijn hiervoor ook afhankelijk van de financiën van de gemeentes en het Rijk. Die hebben op het moment ook te maken met kaders. Kortom, het hele systeem zit muurvast.

Sjoerd Kuiper, wethouder van Maassluis: “Ook ik hoor bij Stroomopwaarts de meest schrijnende verhalen van medewerkers die veel stress hebben over de dure boodschappen en de hoge kosten voor bijvoorbeeld de dokter. Het voelt voor mij enorm dubbel en onrechtvaardig dat de ene groep medewerkers die onder de gemeenten valt wél een eindejaarsuitkering krijgt en een loonsverhoging die de inflatie compenseert, en de andere groep medewerkers niet.”

“Werk geeft waarde en mogelijkheden om je te ontwikkelen en dat verdient ieder persoon”, aldus Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem. “Maar het is wel noodzakelijk dat werk dan ook lonend is. Het mag niet zo zijn dat mensen een bijdrage aan de maatschappij leveren, maar zelf de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Daarom moeten we gaan zorgen dat we met elkaar uit de klem gaan komen.”

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →